Izmjene zakona
0

YIHR: Pozivamo SDP da uključi javnost u proces donošenja odluka

FENA
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u BiH osudila je danas netransparentnost djelovanja vladajuće koalicije na nivou Parlamentarne skupštine BiH, posebno imajući u vidu posljednje dostavljanje prijedloga izmjena zakonskih rješenja iz Socijaldemokratske partije BiH, a na postupanje Vijeću ministara BiH.

Iz YIHR-a upozoravaju izabrane predstavnike u zakonodavnim tijelima BiH da prije donošenja izmjena bilo kojeg od najavljenih zakonskih rješenja poštuju procedure, podvlačeći da je potpuno protivno interesima države, građana i društva izmjenu širokog spektra zakona vršiti u paketu - od onih koji se tiču državne službe, izbornog procesa, ustroja pravosuđa, javnih nabavki do onih koji se tiču sukoba interesa, umanjujući prostor građanskom društvu da reagira na svaki od navedenih pitanja pojedinačno i u punom kapacitetu.

Od SDP-a BiH YIHR traži da prijedloge promjena postojećih zakonskih rješenja dostave javnosti, kao što su ih dostavili Vijeću ministara, kako bi se otvorio prostor za širu diskusiju, te kako bi građansko društvo imalo vremena konstruktivno doprinijeti procesu promjena u BiH.

Posebno podvlače bitnim pitanje izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, koja uvode između ostalog i novi način imenovanja glavnih tužilaca na različitim nivoima vlasti, što sada prelazi pod kontrolu relevantnih zakondavnih tijela, počev od izbora glavnog tužioca Tužilaštva BiH od Parlamentarne skupštine BiH.

Istovremeno, iz ove Inicijative upozoravaju i na opasnosti izmjene Izbornog zakona BiH koji predviđa ograničavanje Glavnog centra za brojanje, a u vezi s proširenjem ovlasti lokalnih biračkih odbora i općinskih izbornih komisija pri prebrojavanju glasačkih listića.

"Svima je dobro poznato na koji način se u praksi sastavljaju izborna tijela na lokalnoj razini, što otvara prostor za nove nepravilnosti u budućoj provedbi izbornog procesa", ističe se u saopćenju.

Također, ocjenjuje se da pitanje kreiranja zatvorenih listi, odnosno nove odredbe kojom se "raspodjela mandata koje lista dobije vrši prema redosljedu kandidata na listi", suštinski dovodi u pitanje vlasništva mandata između političkog subjekta i pojedinca, čime može ugroziti demokratski proces, te umanjuje ulogu pojedinca u izbornom procesu u odnosu na ulogu političke stranke.

U YIHR-u ističu da će ovi zakoni morati proći formalnu proceduru, ali osuđuju činjenicu da se namjenski čitav skup prijedloga izmjena dostavio pred novogodišnje praznike, te da postoji opasnost da će se donošenje ovih izmjena vršiti istovremeno, čime neće biti prostora za reakciju.

YIHR je ujedno iskazao podršku organizacijama Transparency International BiH (TI BiH), Centri civilnih inicijativa (CCI), Fond otvoreno društvo BiH, udruženju građana "Zašto ne", te njihovoj najavi organiziranja javnih rasprava i dostavljanja komentara na pomenute izmjene zakona Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i drugim organizacijama koje su jasno stale iza odbrane transparentnosti procesa donošenja odluka u BiH.

Također, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH pozvala je na nastavak dijaloga s političkim strankama, širenje informacija o najavljenim izmjenama, a građane na odgovorno i aktivno učešće u dijalogu o reformskim procesima koje su od ključnog značaja za budućnost zemlje.