BiH
0

Yamazaki: Japan je jedan od najvećih donatora na bilateralnoj osnovi u BiH

FENA
Hideo Yamazaki (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hideo Yamazaki (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki zadovoljan je što Vlada Japana može odgovoriti na različite zahtjeve i finansirati projekte u gotovo svim vitalnim sektorima u BiH, što ih, kako je kazao, svrstava u red najvećih donatora na bilateralnoj osnovi u BiH.

On je kazao da tako Vlada Japana u BiH u ovoj godini finansira tri velika projekta.

"Početkom godine, odobrili smo drugi grant u vrijednosti 4,6 miliona KM. Nedavno je Vlada Japana odobrila i treći grant u iznosu od tri miliona KM, što dolazi kao odgovor na molbu koju su uputile institucije BiH usljed velikih šteta uzrokovanih majskim poplavama", kazao je.

Drugi i treći grant bit će utrošeni za nabavku sofisticirane opreme proizvedene u Japanu da bi se ojačali operativni kapaciteti ključnih institucija u BiH da spriječe moguće nove poplave.

Dio sredstava oba ta granta bit će iskorišten i za nabavku šireg spektra medicinske opreme, koja će biti donirana bolnicama u različitim dijelovima države.

Jedan od projekata koji Vlada Japana finansira u ovoj godini u BiH je i onaj koji se odnosi na donaciju opreme medicinskim ustanovama u BiH, a nabavka te opreme samo je jedna komponenta projekta čija je ukupna vrijednost oko 3, miliona KM.

U okviru tog projekta nedavno je uručena oprema Klinici za gastroenterohepatologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, vrijednosti nešto više od 240.000 KM, a endoskopska oprema proizvedena u Japanu bit će uručena i zdravstvenom centru u Brčkom, bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju i bolnici "Dr. Mladen Stojanovic" u Prijedoru. U narednoj fazi projekta, te četiri ustanove dobit će i CT aparate.

Drugi dio tog projekta odnosi se na nabavku tri vozila za spašavanje od poplava koja će početkom naredne godine biti uručena upravama civilne zaštite u FBiH, RS-u i Brčko Distriktu.

Osim tih projekata većeg obima, Vlada Japana svake godine finansira i deset manjih projekata na nivou lokalnih zajednica.

"Ovogodišnji budžet u potpunosti smo preusmjerili na lokalne zajednice koje su najviše nastradale u majskim poplavama", kazao je ambasador Japana u BiH.

Vlada Japana pomogla je, u posljednjih 18 godina, kroz program takozvanih općih i malih grantova, više od 50 zdravstvenih ustanova širom BiH kroz osiguranje sredstava za nabavku medicinske opreme i ambulantnih vozila. Dosad je pomoć za zdravstveni sektor u BiH dostigla iznos od 50 miliona eura.