BiH
11

XTR Dani letenja od 8. do 10. juna na vojnom aerodromu Rajlovac

FENA
Na vojnom aerodromu Rajlovac od 8. do 10. juna održat će se zračna sportska manifestacija XTR Otvoreni dani letenja 2012. u organizaciji Udruženja za podršku razvoju sportskog turizma Ekstremna relaksacija iz Sarajeva.

Svrha ovog događaja je sportska prezentacija ultra lakih letjelica i ponuda ultra lakog letenja za sve vrste pilota, ali i za zainteresovane posjetioce, saopćeno je iz Udruženje za podršku razvoju sportskog turizma Ekstremna relaksacija.

Ovogodišnji Otvoreni dani letenja će obogatiti Sarajevo za još jedan sportski događaj. Posjetiteljima će biti ponuđena mogućnost da lete sa iskusnim pilotima nekoj od letjelica po izboru. Novac od prodatih karata za demo letove će pokriti samo mali dio troškova projekta.

Cijene 15-minutnih demo letova će biti od 35 do 65 KM zavisno od vrste letjelice. XTR tim će od 8..do 10. juna otvoriti vrata svima koji su zainteresovani da probaju čari letenja u ultra lakim letjelicama i da prisustvuju ovom vrhunskom događaju. Karte će koštati 5 KM, a za djecu ulaz je besplatan.

Posjetioci sa ulaznicom koji odluče da lete nekom od letjelica imaju besplatno osiguranje od strane XTR-a. Organizatori će ugostiti 10 sportskih pilota iz Mađarske, koji će prezentirati ultra lake letjelice, ultra lake avione, žirokoptere, motorne zmajeve, motorne paraglajdere itd.

Svi piloti i letjelice su certificirani i osigurani. Cilj je okupiti sportske pilote iz cijele BiH i zemalja regiona radi stvaranja novih kontakata, razmjene iskustava, upoznavanja pilota sa novitetima u ultra lakom letenju, kao i zakonskim regulativama i procedurama za dobijanje letačkih dozvola u Mađarskoj, te na taj način utjecati na jačanje zajednice sportskih pilota u našoj zemlji. Kako u Sarajevu ne postoji adekvatan sportski aerodrom za održavanje ovakvih sportskih događaja, organizatoru je odobreno korištenje vojnog aerodroma Rajlovac u ovu svrhu od Ministarstva odbrane BiH.

Omogućen pristup široj publici vojnom aerodromu Rajlovac ukazuje na otvorenost Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH ka civilnom društvu i dobru praksu saradnje sa nevladinim sektorom. Ogroman je potencijal ovog događaja i ima mogućnost da se razvije u veliku sportsku manifestaciju, koja bi mogla imati mnoge međunarodne učesnike i posjetioce iz više zemalja.

XTR Otvoreni dani letenja se održavaju po drugi put u našoj zemlji. Pretprošle godine su organizovani na sportskom aerodromu Zalužani u Banjoj Luci u saradnji sa lokalnim aero klubovima zahvaljujući podršci BHDCA, navodi se u saopćenju.

Namjera organizatora je održavati Otvorene dane letenja na godišnjoj bazi i svaki put odvesti ovaj događaj u neki drugi grad u BiH.

Zainteresovani mogu doći na XTR Otvorene dane letenja u sljedećim terminima: 8. jun od 14.00-18.00, 9. jun od 11.00 -18.00 i 10. jun od 10.00-16.00 sati.