BiH
0

X-press sesija "Slijepe i slabovidne osobe u medijskom ogledalu"

FENA
Druga X-press sesija "Slijepe i slabovidne osobe u medijskom ogledalu", u organizaciji Helsinškog parlamenta građana Banja Luka i Fondacije CURE iz Sarajeva, održana je danas u Kući ljudskih prava u Sarajevu.

Uvodničar sesije bio je Fikret Zuko, izvrši direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Na sesiji je govoreno o tome jesu li ponekad i mediji slijepi prema slijepim osobama, može li se komunikacija između novinara/ki i udruženja učiniti efikasnijom, kada novinari/ke olako shvataju etičke kodekse a kada udruženja očekuju od novinara/ki previše. Zuko je novinarima pokušao sugerirati i dati ideje na koji način bi se određivale teme vezane za njihovu problematiku a da ne budu izdvojeni iz društva i da ne budu predstavljeni s predrasudama.

Ideja ovog projekta je da se da prostora udruženjima koje predstavljaju marginalizirane i manjinske grupe građana, da im se omogući fer i jednak pristup medijskom prostoru, na način da ih pozovemo na neformalno druženje novinara i novinarki i predstavnika tih udruženja, kazala je Feni koordinatorica projekta za Fondaciju CURE Elvira Jahić.

X-press sesije će se odvijati jednom mjesečno u Sarajevu i Banja Luci, u naredne dvije godine.

Projekt finansira Delegacija Evropske komisije u BiH.