BiH
59

X-Press sesija "Jedna milijarda ustaje" u Sarajevu

FENA
U organizaciji Fondacije Cure i Helsinškog parlamenta građana Banja Luka danas se održava X-Press sesija pod nazivom "Jedna milijarda ustaje, pleše i protestira u BiH".

Uvodničarka sesije je Danijela Dugandžić Živanović, direktorica Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena i koordinatorica kampanje "Jedna milijarda ustaje, pleše i protestira" za BiH, Leila Šeper iz ženskaposla.ba i Dženan Karić iz Udruženja XY.

Govorit će o ulozi medija u praćenju afirmativnih akcija, kako je nastao globalni pokret V-day i "Jedna milijarda ustaje", o važnosti korištenja kreativnih akcija i kampanja kako bi se povećala svijest kada se radi o nasilju nad ženama i djevojčicama, zašto "plesom protiv nasilja" i zašto baš 14.02., te najaviti akciju za cijelu BiH i svijet.

Sesija je posvećena ulozi medija i nastoji ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinijeti osvještenosti našeg društva, saopćila je Fondacija Cure.

X-Press sesija se održava u 12 sati, u restoranu Druga kuća Lora u ulici Kolodvorska 9 i 13, u Sarajevu.

U sklopu ove kampanje u četvrtak, 14. februara, u 14 sati aktivisti građani i građanke Sarajeva će se na Trgu djece Sarajeva (platou ispred BBI Centra) pridružiti aktivistima/icama širom svijeta u kampanji "Jedna milijarda ustaje".

Oko 130 organizacija i institucija iz BiH prijavilo je svoje aktivnosti u 34 mjesta i grada u okviru realizacije kampanje Jedna milijarda ustaje (One Billion Rising) – globalna kampanja protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.