BiH
0

Wolfgang Petritsch: Bosna je žrtva evropskih podjela

Anadolija
Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, austrijski diplomata Wofgang Petritsch, u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija, izrazio je zabrinutost za budućnost BiH.

Petritsch je kazao kako ne vjeruje da će se desiti novi rat na Balkanu, ali smatra da bi siromaštvo ljude u BiH moglo dići na pobunu.

"Vi uvijek u Bosni imate potencijal za sukobe, ali mislim da je od vojnog konflikta za Bosnu opasnija ekonomska propast, to što ljudi gube nadu za bolji život. Nezaposlenost se ne smanjuje, ekonomska i socijalna slika su tako mračne. Jasno je da imamo krizu širom Evropske unije, a to se najviše reflektira na slabe zemlje kao što je BiH".

Petritsch je naglasio kako Balkan već godinama nije u fokusu evropskih čelnika, koji su se bave svojim problemima, i poručio da to može biti vrlo opasno. Članstvo BiH u NATO-u je strateški važno, ali neće riješiti ključne probleme, istakao je Petritsch.

"Sigurnosna situacija je loša. Ključna korist koji bi BiH dobila ulaskom u NATO je uzajamna pomoć zemalja. Bosanci bi znali da Evropa i Amerika brinu o sigurnosti njihove zemlje. Amerika i Evropa ne bi dozvolili da potencijalni sukobi prerastu u vojni konflikt. Međutim, vojna pomoć NATO-a neće puno koristiti ako se hitno ne uradi nešto na razvoju ekonomije. EU mora Bosnu tretirati krajnje ozbiljno. Kako je važno Sarajevu, tako mora biti važno i Bruxellesu, da od Bosne napravi uspješnu priču", istakao je Petritsch.

Kompletan ekskluzivni intervju sa bivšim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH i aktuelnim ambasadorom Austrije u OECD-u, Wolfgangom Petritchem, u kojem govori o greškama Evrope u BiH, historijskim vezama Turske i Austrije sa ovom zemljom i obilježavanju 100. godišnjice Sarajevskog atentata, agencija Anadolija objavit će sutra.