Suđenje Ratku Mladiću
0

Wilson: Ni u Vijetnamu i Libanu nisam vidio takvu upotrebu teške artiljerije

Klix.ba
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Bivši vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN) John Wilson posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je Vojska Republike Srpske (VRS) 1992. godine svakodnevno podvrgavala Sarajevo “neselektivnoj i nasumičnoj” artiljerijskoj vatri, od koje su stradali mnogi civili.

Australijski general Wilson, koji je od marta do kraja juna 1992. godine bio šef vojnih posmatrača UN-a u glavnom gradu BiH, izjavio je da je “Sarajevo je u to vrijeme bilo podvrgnuto stalnoj artiljerijskoj vatri, i rasprostranjenim snajperskim napadima”.

“Granate iz minobacača i topova padale su nasumično po skoro cijelom gradu”, kazao je Wilson.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, optužen je za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, genocid u Srebrenici i još sedam općina u BiH, te uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

Wilson je kazao i da je, na sastanku 24. maja 1992., optuženi Mladić zaprijetio predstavnicima UNPROFOR-a da će “sa zemljom sravniti pola Sarajeva” ukoliko u roku od tri dana iz grada ne budu evakuisane tri kasarne Jugoslovenske narodne armije (JNA). Wilson je napomenuo da je tu prijetnju shvatio ozbiljno zato što je Mladić imao “moć i sredstva” da je ostvari.

"Nakon što Kasarna “Maršal Tito” nije bila evakuisana u roku – zbog Mladićevog protivljenja da JNA prepusti teško oružje pretežno bošnjačkim snagama – 28. maja je uslijedilo teško granatiranje Sarajeva bez vojne potrebe", izjavio je Wilson. Svjedok je dodao da je čuo snimak Mladićevog naređenja da se vatra usmjeri na područja “gdje nema mnogo srpskog življa”.

Na proteste zvaničnika UN-a zbog civilnih žrtava granatiranja, posvjedočio je Wilson, Mladić je preuzimao odgovornost za napade, pravdajući ih tvrdnjom da je VRS djelovala u samoodbrani.

Nakon što mu je Haško tužilaštvo iz jednog dokumenta citiralo Mladićeve riječi da je Sarajevo potpuno okruženo, da stanovništvo “može samo da diše, a ptice da lete”, svjedok je prokomentarisao da je to istinit opis situacije 1992. godine.

Wilson je izjavio i da je Armija BiH (ABiH) u to vrijeme bila u nastanku, daleko od organizovane vojne sile, te da je u gradu imala “tuce” minobacača i topova, te “dva-tri tenka”. Nasuprot njima, kako je rekao Wilson, VRS je imala “najmanje 200 artiljerijskih cijevi” oko Sarajeva.

Potvrđujući da je ABiH provocirala srpske snage otvarajući vatru iz pokretnih minobacača oko bolnice i komande UNPROFOR-a, koje je koristila kao “zaklon”, svjedok je naglasio da je odgovor VRS-a bio “neproporcionalan i neselektivan”.

“Na minobacačku granatu ili dvije ispaljene iz grada, VRS bi odgovorila sa nekoliko stotina granata na gradsko područje”, rekao je Wilson.

Svjedok je naglasio da ni tokom ratova u Vijetnamu i Libanu, gde je služio, nije vidio takvu upotrebu teške artiljerije, naročito na civilne ciljeve.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 11. oktobra, javio je BIRN- Justice Report.