BiH
0

Williamson: Bosna i Hercegovina se nalazi na raskršću

FENA
Bosna i Hercegovina se nalazi na raskršću, postigla je napredak, ali još nije krenula nepovratno putem ka euroatlantskim integracijama. Politički lideri ove zemlje moraju, uz pomoć međunarodne zajednice, raditi zajedno na izgradnji funkcionalnih i efikasnih institucija na državnom nivou, ali i na promoviranju pomirenja i zadovoljenju pravde.

To je ambasador Sjedinjenih Američkih Država za pitanja ratnih zločina Clint Williamson kazao predstavnicima državnih i federalnih institucija u BiH, Tužiteljstva BiH, predstavnicima porodica žrtava, nevladinih organizacija, Federalne komisije za nestale i vjerskih institucija prilikom posjete Biblioteke Istraživačko-dokumentacionog centra u Sarajevu gdje je govorio o prošlosti BiH, njenoj sadašnjosti i budućnosti, naročito o tome kako budućnost BiH zavisi od onoga „što ćemo učiniti sa svojom prošlošću“.

On je poručio Bosancima i Hercegovcima da se, kako bi išli naprijed, otvoreno suoče s prošlošću i odole iskušenju da zloupotrijebe nedavnu tragičnu prošlost ove zemlje za kratkoročne i uske etnopolitičke ciljeve. Naglasio je i potrebu nastavka ulaganja u sposobne, transparentne i efikasne sudske institucije i agencije za provedbu zakona, kao i izgradnje sigurnog i pravednog okruženja za žrtve iz prošlosti.

„Nemojte dozvoliti da teret tragične prošlosti vaše zemlje proganja vašu budućnost“, njegova je poruka.

Williamson je naglasio da je u februaru ove godine Međunarodni sud pravde potvrdio „ono što smo svi već znali, a to je da je u Srebrenici 1995. godine počinjen zločin genocida kada je Vojska RS-a pregazila zaštićenu zonu UN-a“.

„Od svih strašnih zločina koji su počinjeni u ratu od 1992. do 1995. ovaj zločin više od bilo kojeg drugog progoni Bosance i Hercegovce i međunarodnu zajednicu. Ne može se više poricati užasna tragedija koja je odnijela živote više od sedam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka“, naglasio je.

Američki ambasador je poručio da Bosni i Hercegovini sada treba pomirenje.

„Vaši zemljaci danas, kao i generacije koje dolaze, trebaju lidere koji će na tome raditi. Pomirenje ne znači da izdajete prošlost, nego da poštujete budućnost“, Williamsova je poruka.

Kao dio toga spomenuo je izgradnju pravosudnih institucija i institucija za provedbu zakona, jer, dodao je, pomirenje ne znači prestanak rada na zadovoljenju pravde. Neoprostivim smatra da Ratko Mladić i Radovan Karadžić, koje je Haški tribunal optužio za genocid u Srebrenici, još nisu uhvaćeni.

„Oni moraju biti izvedeni pred lice pravde“, kazao je.

Spomenuo je da Tribunal ne može biti institucija čije je postojanje vremenski neograničeno. Prema sadašnjem vremenskom planu suđenja u Haagu treba da budu završena do 2008. godine, a žalbeni postupci do 2010. Kada Tribunal bude završio svoj rad, fokus će se s međunarodnih pomjeriti na domaće pravosudne institucije. Ta tranzicija je već i počela: u BiH su i održana suđenja u niz slučajeva iz Haaga.

„Vaše rukovodstvo mora donijeti teške ali ključne odluke neophodne kako bi se vaša zemlja pridružila NATO-u i Evropskoj uniji. Ja vjerujem u svijetlu budućnost BiH. Nadamo se da će uskoro doći do hapšenja i suđenja Mladiću, Karadžiću i preostalim bjeguncima. SAD je bio vaš partner u svemu ovome i ostaje opredijeljen da radi s vama kako bismo postigli još više“, kazao je Williamson.

Potvrdio je da će se, ukoliko Radovan Karadžić i Ratko Mladić budu uhvaćeni do rokova postojanja Tribunala, voditi računa da se i njima dvojici sudi pred tim sudom na odgovarajući način.

„Uvjeravam vas da se Vijeće sigurnosti slaže s tim da se nešto mora uraditi. Nikako se ne prihvata to da za njih dvojicu nema mogućnosti suđenja. Jako je bitno da to bude međunarodni postupak, jer niko nije odgovorniji od njih dvojice i njima se mora suditi na međunarodnom sudu“, kazao je Williamson.