Lagumdžija u Londonu
0

William Hague: Velika Britanija podržava BiH na putu ka EU

FENA
Zlatko Lagumdžija i William Hague u Londonu (Foto: Agencija Anadolija)
Zlatko Lagumdžija i William Hague u Londonu (Foto: Agencija Anadolija)
Nakon današnjeg sastanka u Londonu sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva William Hague je izjavio da mu je zadovoljstvo poželjeti dobrodošlicu ministru vanjskih poslova BiH tokom njegove prve zvanične posjete van granica zapadnog Balkana, od preuzimanje nove dužnosti.

"Ujedinjeno Kraljevstvo i Bosna i Hercegovina imaju blizak i konstruktivan odnos. Ujedinjeno Kraljevstvo je jedna od zemalja koje najsnažnije podržavaju euroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine. Ministar Lagumdžija i ja smo razgovarali o ohrabrujućem političkom napretku ostvarenom proteklih sedmica u Bosni i Hercegovini i kako da nedavno ostvareni napredak preokrenemo u njen pomak ka EU i NATO-u. Puno toga treba uraditi, ali postoji mnogo dobre volje za Bosnu i Hercegovinu i mi smo spremni dati našu podršku. Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolju budućnost", kazao je Hague, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva je također rekao da je razgovarano o izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava danas.

"Složili smo se da je potrebna hitna primjena presude Sejdić-Finci, kao i nedavnog političkog dogovora o registraciji vojne imovine. Postoji tračak nade da bi 2012. godina mogla biti godina velike promjene i napretka u Bosni i Hercegovini. Ja sam u pogledu toga ohrabren dosadašnjim aktivnostima nove vlade, kao i mojim današnjim razgovorom sa ministrom Lagumdžijom. Na ovome treba dalje raditi. Kao i u svakom drugom demokratskom društvu, građani Bosne i Hercegovine žele bolje živote, poslove, prosperitet i napredak. Političke vođe Bosne i Hercegovine trebaju odgovoriti na ove potrebe i nastaviti donositi odluke u interesu svih građana, a Ujedinjeno Kraljevstvo će učiniti sve što može da ih podrži", rekao je Hague.

Kao pokazatelj te podrške, kazao je on, sa zadovoljstvom mogu objaviti da će Ujedinjeno Kraljevstvo značajno povećati svoje učešće u snagama EUFOR-ove operacije Althea, snagama mirovne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i osiguranje od bilo kog oblika izazova miru i sigurnosti zemlje te značajnu zaštitu očuvanju stabilinost u Bosni i Hercegovini i time omogućiti kontinuiran napredak, navodi se u saopćenju.