BiH
5

William Hague: Potrebno je da žrtve silovanja u Bosni dođu do pravde

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague izjavio je da cijeli svijet mora učiniti nešto da žrtve silovanja u Bosni i Hercegovini i u Kongu dođu do pravde za koju se bore.

“Na desetine hiljada žena, djevojaka i muškaraca je silovano tokom rata u Bosni. Želimo da skrenemo pažnju svijeta na njihovu borbu za pravdom, i da uputimo poziv na globalnu akciju da se okonča upotreba silovanja kao ratnog sredstva jednom i zauvijek”, rekao je on.

Naglasio je da će Velika Britanija poduzeti velike napore kako bi ubijedila ostale zemlje u svijetu da pomognu žrtvama silovanja u BiH i u Kongu da dođu do pravde.

“Mi ćemo u Londonu tokom perioda od deset sedmica tražiti od država svijeta da pokažu odlučnost tako da žrtve Bosne i Konga dođu do pravde koju zaslužuju, i kako bi bilo spriječeno buduće masovna silovanja. Mi možemo i moramo da primijenimo cijeli globalni pritup ovim zločinima i da otklonimo kulturu nekažnjivosti”, kazao je Hague.

Šef britanske diplomatije doputovao je večeras u Sarajevu u pratnji holivudske glumice i režiserke Angeline Jolie. Hague i Jolie će sutra posjetiti i Srebrenicu.