Thomas Countryman
0

"WikiLeaks neće imati veliki utjecaj na Balkan"

FENA
Thomas Countryman
Thomas Countryman
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Thomas Countryman ocijenio je danas u razgovoru s predstavnicima bh. novinskih agencija da objavljivanje povjerljivih diplomatskih dokumenata na web stranici Wikileaks neće imati veliki efekt na Balkanu i u Bosni i Hercegovini.

"Odnosi Sjedinjenih Država s Bosnom i Hercegovinom i drugim zemljama u regionu su solidni i kredibilitet američke diplomatije ostat će solidan. Zbog toga, ako su ovo pravi dokumenti, vidjet će se da je naš kredibilitet zasnovan na našoj dosljednosti u politici", kazao je on.

On je, između ostalog, ponovio stav da objavljivanje ovih dokumenata ne može biti pozitivno za formiranje dobrih odnosa i dobre politike u svijetu, te da postoji mogućnost da se ugroze životi ljudi koji se spominju u dokumentima.

Countryman je danas prvi put otkako je na ovoj funkciji učestvovao u radu Vijeća za implementaciju mira (PIC). Njegova ocjena je da je korisna inovacija bila uključivanje predstavnika civilnog društva, koji su dali svoj doprinos u ocjeni političkog stanja u BiH.

Civilno društvo treba imati veliku ulogu u insistiranju na kompromisu i reformama, smatra on.

Također je veoma korisnim ocijenio sastanak s članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, kojem zbog posjete Kazahstanu nije mogao prisustvovati predsjedavajući Nebojša Radmanović.

Razgovori sa Izetbegovićem i Komšićem o aktualnoj političkoj situaciji su bili veoma pozitivni i iskreni, te Countryman kaže da su sa tog sastanka učesnici otišli ne samo s realnom slikom stanja nego su i ponijeli pozitivnu atmosferu.

Upitan da li to znači da je do pozitivnih promjena u Predsjedništvu BiH došlo izborom Bakira Izetbegovića, Countryman je rekao da nije poznavao njegovog prethodnika Harisa Silajdžića, ali da je sada vidio kako tri člana rade u pozitivnom smislu za budućnost BiH.

Naveo je da Sjedinjene Države nisu duboko uključene u proces formiranja vlasti u BiH, a da kao i PIC žele što prije formiranje nove koalicije zasnovane ne na golim brojkama i foteljama, nego na programu za napredak.

"Važno je što je PIC naglasio da je budućnost BiH evropska, da je članstvo u Evropskoj uniji najbolja garancija mira i prosperiteta za sve u BiH. To je stav i Sjedinjenih Država", poručio je Countryman.

Kada je u pitanju članstvo BiH u NATO-u, naveo je da je očito kako je ostao samo još jedan uvjet iz MAP-a (Akcioni program za članstvo) - vojna imovina.

"Mi smo optimisti. Vidimo spremnost svih stranaka za rješenje pitanja vojne imovine. Očekujemo da sve stranke rade ka ovom cilju istovremeno sa formiranjem koalicije", kazao je Countryman.

Ovaj put na sastanku PIC-a nije bilo riječi o zatvaranju OHR-a budući da je jasno da se nije stiglo do ispunjavanja tzv. 5+2 ciljeva i uvjeta, odnosno nije bilo napretka od prošlog sastanka PIC-a. Countryman je naglasio da je za zatvaranje OHR-a potrebno ispuniti tih 5+2, te da neće biti novih uvjeta ili ukidanja postojećih, odnosno da neće biti nikakvih formula 4+1 ili 6+3.

Govoreći o budućim zadacima novih bh. vlasti, naglasio je da je po mišljenju američke vlade nakon njenog formiranja neophodno naći kompromis za pitanje vojne imovine, a zatim pokrenuti proces za promjenu Ustava BiH, počevši od amandmana neophodnih za njegovo usklađivanje s presudom Evropskog suda za ljudska prava.

A poslije toga potrebno je graditi novo međusobno povjerenje i postići dogovor o tome koje su to neophodne promjene, ne samo državnog ustava nego i "svakodnevnog birokratskog života".

"SAD i drugi članovi PIC-a će podržati taj proces, ali treba da bude jasno da je u ovom trenutku, kada je moguć novi optimizam, odgovornost na strankama da vode ovaj proces 'korak po korak'", poručio je Countryman, dodajući da SAD u ovom trenutku nema namjeru direktno voditi proces ustavnih promjena u BiH.