BiH
38

Wigemark: Parlament FBiH mora početi raditi, postoje i druge obaveze mimo novca

Pišu: A. P. i M. N.
Lars-Gunnar Wigemark i Fadil Novalić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Krajnje je vrijeme da Parlament FBiH prione na posao, poručio je danas šef delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark nakon sastanka sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem o provođenju Reformske agende i procesu evropskih integracija BiH.

"Prošli su mjeseci od njihovog posljednjeg zasjedanja. Danas su se ponovo okupili kako bi razgovarali o aranžmanu sa MMF-om, ali postoje i druge obaveze mimo novca. Vlada FBiH je u proceduru uputila niz propisa i zakona koje trebaju razmatrati. U fazi smo nakon lokalnih izbora i nadam se da zastoji u radu neće potrajati", kazao je Wigemark podsjetivši da je još u februaru upućen prijedlog o penzionom sistemu koji još nije razmatran.

Donesene teške odluke koje nisu uvijek popularne

On je podsjetio da je Vijeće EU jučer usvojilo još jedan set zaključaka o sigurnosnoj situaciji i izraženoj zabrinutosti povodom referenduma održanog u RS-u.

"Prije godinu dana vidjeli smo obećavajući početak provedbe reformi. Donesene su neke teške odluke koje nisu uvijek popularne i ne nailaze uvijek na razumijevanje javnosti", poručio je Wigemark i čestitao premijeru i Vladi na tome. "Kao posljedicu ovih aktivnosti vidjeli smo promjenu stope zaposlenosti i rasta, u čemu je BiH na čelu od svih zemalja regiona, a ove statističke pokazatelje potvrdio je i MMF".

Wigemark je podsjetio da je reformska agenda jedna od najvažnijih reformi od završetka rata u BiH. Međutim, istakao je kako je svrha izrade agende kreiranje više radnih mjesta za mlade.

"Mi iz EU želimo vidjeti nastavak unapređenja poslovnog okruženja u zemlji, smanjenje birokratskih procedura za strane i domaće investitore, kvalitetniju javnu upravu i jačanje vladavine prava za jačanje privrede i poslovnog okruženja, kao i snažniju transparentnost", kazao je šef delegacije EU.

Smanjen broj zaposlenih u javnoj službi i povećan BDP

Premijer Fadil Novalić je poručio da je Vlada na čijem je čelu opredijeljena, spremna i posebno sposobna da provede sve reforme koje je zacrtala u reformskoj agendi i sopstvenom reformskom programu koji sadrži 97 tačaka, za razliku od agende koja ima 61.

"Glavni smo kreatori svega toga. Vlada FBiH je preuzela odgovornost da radi u skladu sa sistemom koji je prihvatljiv cijelom demokratskom svijetu. Okolnosti koje smo zatekli nisu naša djela, ali su osnova koju smo prihvatili da mijenjamo. Rezultati našeg rada su već materijalizovani kroz pozitivnu ocjenu provedbe reformske agende u Briselu, a prijem naše aplikacije za članstvo u EU je posljedica reformske agende", kazao je Novalić.

Istakao je kako je do sada provedena trećina mjera iz reformske agende i Vladinog programa te da su rezultati vidljivi. Naglasio je kako je smanjen broj uposlenih u javnoj službi te da je došlo do rasta BDP-a.

"U 18 mjeseci mog mandata mogu reći da je u javnoj službi zaposleno manje od 18.000 ljudi, što je utjecalo na porast naših prihoda. Za 11 posto smo povećali prihode od direktnih poreza i ekonomski rast za 3,2 posto. Sve je to posljedica niza fiskalnih zakona koji su uveli disciplinu. Reforme oduzimaju manjem broju privilegovanih prava, a daju prava većem broju koji su manje privilegovani. Takav je i zakon o dohotku", rekao je premijer.

Poručio je kako trebamo cijeniti uspjehe, iako su mali i nedovoljni te da je bitno zaustaviti negativan trend.

"Prvi put imamo smanjenje broja nezaposlenih na birou od 17.000. Važno je zaustaviti taj negativni trend. Bez obzira na okolnosti koje očekujemo, a to su teškoće, Vlada neće promijeniti svoje ponašanje. Bespogovorno ćemo provoditi reforme koje su potpisali svi nivoi vlasti", zaključio je Novalić.

Na pitanje zbog čega Parlament FBiH zasjeda danas nakon višemjesečne pauze, kada se trebaju isplatiti plate državnim službenicima, premijer je rekao kako ova sjednica nema veze s tim, već s MMF-om.

"Naša plata je tek šesta po redu i to niko ne eksponira. Ima osam kategorija, a naša je šesta. Kasni plata i drugim mjesecima, nekada je ranije, ali to nema veze. Sjednica se ne održava zbog plata već zbog 80 miliona KM kredita EBRD-a za koridor 5C i kredit EEF-a za ceste oko gradova", kazao je Novalić dodavši kako će datum sljedeće sjednice biti dogovoren u četvrtak, na kojoj će se raspravljati o reformskim zakonima kojih je do sada usvojeno više od 33 posto.