BiH
21

Wigemark: Odluke sudova moraju se ispoštovati, referendum je nepotreban

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Šеf Dеlеgаciје Еvrоpskе uniје u BiH Lаrs-Gunnаr Wigеmаrk ponovio je danas u Banjoj Luci stav EU da je referendum u RS-u o danu tog bh. entiteta nepotreban, te da se odluke Ustavnog suda BiH, kao i svih drugih sudova, moraju ispoštovati sviđale se nekome ili ne.

"Činjenica da neke druge odluke nisu provedene nisu dovoljno opravdanje za vaše vlastito nepostupanje", rekao je Wigemark.

Referendum najavljen za 25. septembar dolazi, kazao je, u nesrećnom trenutku, kada se razmatrala aplikacija za članstvo BiH u Evropsku uniju (EU) i uoči lokalnih izbora u BiH.

Nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem, Wigemark je ukazao i da je dijalog svih strana jedini način rješavanja pitanja praznika.

Smatra da je sve što se dešava u vezi s referendumom u RS-u "malo i prenapuhano" te istakao da je neophodno izbjegavati podizanje tenzija, što se odnosi i na medije, koji moraju ostati neutralni u svom poslu.

"Ono mi što mi kao EU zagovaramo jeste odgovorno ponašanje svih bez poigravanja simbolima na način koji je provokativan", dodao je.

Šef Delegacije EU u BiH je istakao i da od predstavnika međunarodne zajednice u BiH niko dosad nije tražio da posreduju u traženju rješenja prihvatljivih za sve, kada su u pitanju praznici, a bit će spremni da pomognu.

Nijedno rješenje, dodao je, ne može biti nametnuto, već mora biti dogovor svih strana.

I Čubrilović je ponovio da će Narodna skupština RS-a ući u procedure izmjena Zakona o praznicima u RS-u u kojem će biti definirani, naveo je, neki stavovi koji neće vrijeđati druge narode.

Taj zakon treba da bude usvojen, kazao je, uz saglasnost svih učesnika u entitetskom parlamentu.

Čubrilović je izrazio zadovoljstvo jer je prihvaćena aplikacija BiH za kandidatski status u EU te istakao da je parlament RS-a konstruktivnim djelovanjem dao doprinos na evropskom putu BiH.