BiH
0

Wigemark: Neprihvatljivo je da postoje masovne grobnice koje nisu ispitane

FENA
Lars-Gunnar Wigemark (Foto: Klix.ba)
Lars-Gunnar Wigemark (Foto: Klix.ba)
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kazao je danas da je neprihvatljivo da i nakon 20 godina postoje masovne grobnice koje nisu ispitane bez obzira na nacionalnost žrtava.

To je izjavio na Regionalnoj konferenciji "20 godina traganja za osobama nestalim uslijed sukoba na tlu bivše Jugoslavije" koja je počela u Sarajevu u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih.

Wigemark je istakao da se ovo pitanje tiče kompletne regije te da se problemi mogu rješavati samo na nivou regionalne saradnje. Podstakao je vlasti Hrvatske i Srbije da se u potpunosti uključe u proces razmjene informacija o nestalim osobama.

Podržao je i pohvalio rad ICMP-a i udruženja nestalih te dodao da je zaista vrijeme da domaće vlasti preuzmu odgovornost, jer već postoje usvojeni zakoni koji tačno preciziraju prava, ekonomske i socijalne beneficije porodica nestalih. Također je naglasio da se još čeka na formiranje forenzičkih kapaciteta u oba entiteta, kao i verifikaciju centralne evidencije nestalih osoba.

Wigemark je, između ostalog, pohvalio i čin predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je jučer odao počast sarajevskim Srbima ubijenim na Kazanima.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger istakla je da je na zapadnom Balkanu ostvaren izvanredan rezultat te da je bilo teško povjerovati da je moguće pronaći i identifikovati tako veliki broj nestalih.

Međutim, smatra da se ne smije zaboraviti da se traga za 12.000 nestalih osoba u regionu te da se aktivnosti moraju nastaviti nepromijenjenim tempom.

Novinarima su se obratile i članice Regionalne koordinacije Olgica Božanović iz Kosova i Semina Alekić iz BiH koje još tragaju za svojim bližnjim. Istakle su da im ICMP pruža značajnu podršku da otkriju sudbine svojih najbližih srodnika te ih ponukali da udruže svoje snage bez obzira na nacionalnost.

Također, zahtijevaju od vlasti da im pruže podršku u traženju nestalih, kao i izradu konačne liste nestalih u regionu kako se njihova patnja nikada i nikome ne bi ponovila.