BiH
310

Wigemark: Dodik i Izetbegović su pokazali da su lideri, čestitam im na dogovoru

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je da je izuzetno zadovoljan današnjim sastankom, na kojem je postignut sporazum o svim važnim političkim pitanjima koja su blokirala daljnji evropski put BiH.

Na današnjem sastanku lideri SNSD-a i SDA Milorad Dodik i Bakir Izetbegović postigli su dogovor o usaglašavanju mehanizma koordinacije, potpisano je i Pismo namjere MMF-u za novi kreditni aranžman, ali dogovorene su i određene stavke iz oblasti transportne strategije.

"Imamo dobre vijesti, jer postignuta je saglasnost o brojnim važnim pitanjim, poput usaglašavanja Pisma namjere MMF-u, mehanizmu koordinacije, nedoumicama iz transportne strategije i još nekih detalja. Čestitam ušesnicima današnjeg sastanka koji su pokazali da su pravu državnici i lideri. O ishodima današnjeg sastanka vrlo rado ću izvijestiti lidere Evropske unije", kazao je Wigemark u obraćanju medijima.

Na ovaj način BiH je definitivno otklonila sve prepreke za nastavak puta ka euroatlanskim integracijama, a u narednom periodu BiH očekuje prihvatanje aplikacije za kandidatski status u EU, te upitnik na koji treba odgovoriti, a koji će joj uputiti Evropska komisija.