BiH
0

Westerwelle na radnom doručku kod Alkalaja

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj priredit će danas u Sarajevu radni doručak za ministra inostranih poslova Njemačke Guida Westerwellea koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH i regionu.

Alkalaj i Westerwelle nakon radnog doručka održaće konferenciju za novinare u Hotelu "Evropa", s početkom u 9.00 sati, najavljeno je iz MIP-a BiH.

Westerwelle je jučer rekao da BiH i Njemačka imaju dobre bilateralne odnose, koje u budućnosti treba unapređivati, posebno na političkom i ekonomskom planu.

On je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem, kome je prisustvovao i Davor Vuletić, savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prenio snažnu podršku Vlade Njemačke BiH na putu prema EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Radmanović je istakao da je neophodna podrška Njemačke i drugih velikih zemalja na putu BiH prema EU. On je dodao da se u BiH može bezbjedno investirarati i pozvao njemačke privrednike da ulažu svoj kapital.

Silajdžić je ocijenio da BiH može uspostaviti dobru saradnju sa susjednim zemljama i zemljama članicama EU zbog čega je "neophodno krenuti u ozbiljne reforme i otkloniti blokade u funkcionisanju".

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko na sastanku sa Westerwelleom ocijenio je da BiH nije postigla dovoljan napredak u reformama potrebnim za približavanje EU.
Šef njemačke  diplomatije sastao se sinoć i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem i premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem.

Westerwelle je prije Sarajeva posjetio Zagreb i Beograd, gdje je razgovarao sa hrvatskim i srpskim zvaničnicima, a iz BiH putuje u Prištinu.