BiH
231

Webometrics: Univerziteti u Sarajevu i Tuzli najbolji u BiH

Klix.ba
Rektorat Univerziteta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rektorat Univerziteta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Univerziteti u Sarajevu i Tuzli zauzeli su prva dva mjesta u BiH na najnovijoj Webometricsovoj rang-listi svjetskih univerziteta. U svjetskim okvirima zauzeli su 1928., odnosno 4525. mjesto.

Rang-lista je sačinjena prema količini web publikacija koje proizvedu univerziteti, kao i utjecaju koje te publikacije imaju, odnosno koji indeks citiranosti ostvare.

Odmah nakon Sarajeva i Tuzle je Univerzitet u Banjoj Luci koji je u svijetu na 4977. poziciji.

Cilj ove vrste rangiranja je povećanje prisustva akademskih i istraživačkih ustanova na internetu i promovisanje slobodnog pristupa rezultatima naučnog istraživanja.

Prema indikatorima Webometricsove liste, Univerzitet u Sarajevu najbolje je ocijenjen za izuzetnost, a najlošije za utjecaj. Tuzlanski univerzitet je najbolji u kategoriji otvorenosti, a također najlošiji kada je u pitanju utjecaj, baš kao i Univerzitet u Banjoj Luci.

Posmatrajući javne univerzitete u BiH, nakon prva tri univerziteta slijede Univerzitet u Zenici, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, pa Univerzitet u Bihaću. Rang-listu univerziteta u BiH možete pogledati ovdje.

Prvih 15 mjesta na Webometricsovoj listi zauzimaju većinom američki univerziteti, među kojima je prvi Harvard, dok su u prvih 15 ušli i britanski univerziteti Cambridge i Oxford, koji su na 10. odnosno 11. mjestu.