BiH
114

Weber ponovio: Dodik nema podršku Srbije za otcjepljenje RS, to se neće dogoditi

Klix.ba
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Bodo Weber, njemački politički analitičar specijaliziran za područje zapadnog Balkana, ponovio je nedavno iznesene tvrdnje da je postojao ozbiljan plan za otcjepljenje bh. entiteta RS iz Bosne i Hercegovine, ali da nije dobio podršku Srbije da to učini.

On je iznio kako je postojao plan za pripajanje RS-a Srbiji po princimu kako je to učinjeno sa Krimom koji je pripojen Rusiji. Navodno, ukoliko bi takvo što pokušao, Dodik je tvrdio da bi imao podršku od Vladimira Putina, međutim uprkos tome navodno on nema podršku Aleksandra Vučića, jer to Srbiji nije u interesu.

"Mi smo sve što znamo o tome objavili, dakle da je prema zapadnim diplomatskim izvorima u kontekstu ruske aneksije Krima predsjednik RS-a Dodik kontaktirao s premijerom Vučićem tražeći njegovu podršku za poduzimanje konkretnih koraka ka secesiji RS-a, da je Dodik insistirao da navodno ima rusku podršku za taj pothvat te da je Vučić to odbio podržati, pa je sve ostalo na tome", ponovio je Weber svoje tvrdnje za Jutarnji list.

Na pitanje može li RS biti novi Krim i kako to zaustaviti, Weber je odgovorio:

"Rusija je godinama nastojala iskoristiti vakuume koje su Evropska unija i SAD stvorili u regiji, najviše zbog slabosti zapadne politike. Neočekivanim konfliktom između zapada i Rusije raste potencijalni rizik u regiji.

Nezavisnost RS-a nije moguća, ni u bliskoj ni u nekoj daljnjoj budućnosti, treba samo podsjetiti da je i u slučaju Kosova čak 'otac srpskog nacionalizma' Dobrica Ćosić prije smrti priznao kraj takvih priča. Ali je zato dugogodišnja politika u BiH koja počiva na takvoj nemogućoj politici potencijalno opasna, te autodestruktivna", kazao je on.

Je li moguće da je Dodik imao rusku podršku za secesijske ideje kako bi se otvorilo novo krizno žarište, pilo je još jedno pitanje za Webera.

"Opet spekulacija, u trenutku ankesije Krima nismo vidjeli da Putin ide na veliku eskalaciju, on konfliktu pristupa vrlo dozirano. Uz to, zašto bi počeo u RS-u, a ne, recimo, u Moldaviji ili Gruziji?", pitao je Weber.