BiH
0

Washington: Bojni susreti zvaničnika BiH i SAD-a

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić nalazi se u Washingtonu gdje će se tokom ove sedmice susresti s više kongresmena, visokih zvaničnika State Departmenta, Pentagona i Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Špirić će danas razgovarati s kongresmenom Chrisom Smithom, zastupnikom iz New Jerseyja, a sutra ima susret sa zamjenikom američkog ministra odbrane Gordonom Englandom u Pentagonu, prenosi VoA.

Tokom boravka u Washingtonu Nikola Špirić će također voditi razgovore sa zamjenikom savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jamesom Jeffreyjem, a u State Departmentu s Nicholasom Burnsom, pomoćnikom državnog sekretara, te učestvovati na tradicionalnom Molitvenom doručku koji organizira američki State Department.

U Washingtonu se također, nalazi i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, koji će uz susrete u američkom Kongresu, također imati i susrete u američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost te razgovarati i s drugim zvaničnicima američke administracije.

Ministar Alkalaj će također učestvovati na Molitvenom doručku, kao i dopredsjednik Zastupničkog doma bh. parlamenta Beriz Belkić i član parlamenta Bakir Izetbegović. Iz bh. diplomatskih izvora u Washingtonu rečeno je da će razgovori zvaničnika iz BiH i američkih zvaničnika biti usmjereni na političke reforme u BiH i pomoć SAD-a u približavanju BiH evropskim i transatlantskim savezima i asocijacimama.