BiH
0

Walter Koelin u posjeti Predsjedništvu BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Miroslav Vujičić i savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Željko Knez primili su specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a za ljudska prava interno raseljenih osoba Valtera Kelina (Walter Koelin).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić je iskazao zahvalnost gospodinu Kelinu za interesovanje o procesu povratka te kazao kako međunarodna zajednica za to pitanje gubi interes.

"Aneks 7, koji govori o povratku, je najbitniji dio Dejtonskog sporazuma. To je važno zbog stabilnosti i mira u regionu, zbog ljudskih prava koja moramo poštivati i važno za sudbinu BiH.“ kazao je predsjedavajući Silajdžić. On je rekao da treba učiniti napor da se privuče pažnja međunarodne zajednice na problem povratka jer, kako je rekao, to je obaveza, ali i odgovornost ne samo BiH, nego i međunarodne zajednice .

Prema riječima predstavnika generalnog sekretara za ljudska prava interno raseljenih osoba Valtera Kelina, primjetno je smanjen angažman međunarodne zajednice za ispunjavanje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma te da upravo i njegova posjeta ima za cilj da istakne važnost ovog aneksa.

Prema njegovim riječima, proteklih dana obilazeći BiH je vidio puno dobrih primjera ali i područja gdje povratak nije održiv. Mjere za stvaranje održivog povratka, koje bi po njemu trebalo poduzeti, su stvaranje ekonomske održivosti i poštivanje konstitutivnosti naroda prilikom zapošljavanja. Kazao je da je u nekim mjestima, tokom svog boravka, primijetio problem upotrebe nacionalnih simbola te da i to doprinosi da povratak nije održiv.

Gospodin Kelin je rekao da su uslovi za uspješan povratak sigurnost, povrat imovine i rekonstrukcija kuća.Prema njegovim riječima napravljen je napredak u vezi povrata imovine u BiH ali je iskazao zabrinutost što u kolektivnim smještajima, kako je kazao, živi manja ugrožena grupa uglavnom starijih ljudi bez porodica, koji nisu u mogućnosti da se vrate kućama.

“Puna implementacija je veoma važna za sigurnost i stabilnost BiH kao i poštivanje ljudskih prava, jer činjenica da ste raseljeni je samo po sebi ugrožavanje ljudskih prava.“ naglasio je gospodin Kelin.

Prema riječima predsjedavajućeg Silajdžića, kolektivne centre treba što prije zatvoriti a kao posebno važno je naglasio stvaranje uslova za održivi povratak 40.000 porodica, koliko ih se prijavilo za povratak.

“Postoje sredstva za povratak, u ovoj godini ih je više nego ranije, oko 3.300.000 KM, ali se još ne mogu koristiti. Budžet je usvojen u martu, sistem u BiH je spor i komplikovan te sredstva stoje neiskorištena," kazao je predsjedavajući. Spomenuo je 1.000 motokultivatora koje je donirao predsjednik Pakistana, koji još nisu podijeljeni povratnicima, također zbog sporosti i komplikovanosti sistema.

Na sastanku je bilo riječi i o korištenju fondova Evropske unije, jer je BiH nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju otvorena ta mogućnost .