BiH
0

Wallander: Napad na ambasadu ojačao partnerstvo SAD sa BiH

SRNA
Zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Celeste Wallander izjavila je da nedavni teroristički napad na američku Ambasadu u Sarajevu ni u kom smislu nije ugrozio odbrambenu i bezbjednosnu saradnju dvije zemlje, već je, naprotiv, ojačao partnerstvo.

Wallander je navela da je brz, profesionalan i snažan odgovor institucija BiH na ovaj napad samo ojačao partnerstvo zemalja, te dodala da je riječ "incident", u svrhu opisa tog događaja, neutralan i malo širi pojam od "terorističkog napada", te da nema nikakvo skriveno značenje.

"Ovo je jedan oružani nasilni napad pojedinca na američku Ambasadu. Očigledno je pripremljen tako da izazove teror i povrijedi Amerikance. Nemam nikakvih problema da to nazovem terorističkim napadom", rekla je ona.

Na konferenciji za novinare upriličenoj povodom današnje posjete delegacije Ministarstva odbrane SAD Ministarstvu odbrane BiH, Wallander je naglasila da SAD vide BiH kao budućeg NATO saveznika, te ostaju posvećeni podršci BiH da uđe i u Sjevernoatlantsku alijansu i evropske integracije.

Napomenuvši da su ključne reforme za napredak na putu ka NATO van djelokruga Ministarstva odbrane, Wallander je poručila da politički lideri moraju odmah riješiti pitanje nepokretne vojne imovine i viška municije, koji ugrožava bezbjednost građana, te stoga ne može biti predmet političkih ili organizacionih opstrukcija.

"SAD će nastaviti podsticati lidere da pronađu mehanizme saradnje i kompromisa", naglasila je ona, ustvrdivši da se praktična saradnja SAD i BiH u oblasti odbrane odvija bez prepreka.

Zamjenik ministra odbrane BiH za resurse Marina Pendeš izrazila je uvjerenje da će nakon uspostavljanja Savjeta ministara BiH pitanje nepokretne vojne imovine biti riješeno u vrlo kratkom roku.
"Postoji konsensuz, znamo pravac kojim bi trebalo ići, a Ministarstvo odbrane je pripremilo sve tehničke pokazatelje u vezi sa imovinom", rekla je Pendešova.

Govoreći o nivou pripravnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga  BiH nakon napada na američku Ambasadu u Sarajevu, Pendešova je istakla da je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Miladin Milojčić dao određene sugestije nekim komandama, dodavši da će se vjerovatno napraviti revizija određenih procedura i odluka, o čemu će biti više govora na konferenciji za novinare povodom predstojeće godišnjice OS BiH.