EU miruje
2

Wagner: Nema konsultacija o ukidanju bezviznog režima za bh. građane

FENA
Kao sve zemlje zapadnog Balkana i Bosna i Hercegovina ima evropsku perspektivu i ta evropska perspektiva je 11. decembra ove godine ponovo potvrđena od Vijeća Evropske unije - izjavio je za Agenciju FENA glasnogovornik njemačke ambasade u Sarajevu Jens Wagner.

Na upit Federalne novinske agencije o stavu njemačke vlade o daljnjem proširenju EU, a u vezi s nedavnom izjavom njemačke kancelarke Angele Merkel da Evropska unija u ovom momentu neće donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima, Wagner je odgovorio da Bosna i Hercegovina dosad još nije podnijela zahtjev za kandidatski status.

Na pitanje da li misli da može doći do suspenzije bezviznog režima za BiH s obzirom na veliki priliv lažnih azilanata iz BiH u Njemačku, Wagner je odgovorio da se svi dogovori i sve izmjene i usklađivanja evropskog viznog zakona donose na evropskom nivou.

"Trenutno se ne vode nikakve konsultacije, niti ima aktuelnih izjava o ukidanju bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine", naglasio je Wagner.

U vezi s aktuelnim pitanjem o zatvaranju OHR-a, odnosno da li je ili još nije vrijeme za to, Wagner je kazao da preduvjeti za zatvaranje OHR-a tj. ciljevi i uvjeti iz programa 5 + 2 još nisu ispunjeni.

"Mi se nadamo da će ovi preduvjeti u što skorije vrijeme biti realizovani. Odgovornost je u rukama političara", rekao je za Fenu glasnogovornik njemačke ambasade u Sarajevu Jens Wagner.