Zanimljivo
0

Vuvuzula odjekuje šipovskim selima

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Sa južnoafričkih ulica i stadiona vuvuzela je stigla i u Republiku Srpsku. Njen gromoglasni zvuk prolama se ovih dana po Šipovu i okolnim selima. Odjekuje podnožje Vitoroga.

Ovu plavičastu trubu napravljenu od roga antilope u rodno Šipovo donio je Nenad Medić koji je u zavičaj stigao iz ravne Vojvodine, iz Temerina, da bi sa rodbinom i prijateljima učestvovao na drugom Janjskom višeboju. Ova manifestacija je dio programa kojim se proslavlja Dan opštine iz koje su mnogi otišli u bijeli svijet u potrazi za boljim životom.

Svake godine, polovinom jula, svi oni se opet vraćaju u zavičaj da se druže, da se sretnu sa rodbinom i prijaljima koji su se rasuli na sve strane svijeta. Vide se uglavnom jednom godišnje pa za čas zagrmi poznata krajiška pjesma koje su se tamo u tuđini svi uželjeli.

Tako se ovih dana i u centar Mjesne zajednice Strojice doselila nesnosna gradska vreva. Brzi i skupocjeni automobili i džipovi sa zatamnjenim staklima. Uz glavni put koji ovuda prolazi prema Kupresu jak miris pečene jagnjetine i specijaliteta sa roštilja neodoljivo privlači pod neki od šatora.

Ispred improvizovane bine smještene u hladovini kod seoskog igrališta okupljaju se kosci obučeni u narodne janjske nošnje, sa kovanicama na ramenu. Oni su glavna atrakcija u ovom udaljenom šipovskom selu. Uz njih su prekrasne djevojke, preplanule na planinskom suncu, koje ih po tradiciji poje hladnom vodom.

Poslije skromne svečanosti kojom je zvanično otvoren drugi Janjski višeboj kosci se uskim makadamskim putem penju ka nekoliko kilometara udaljenoj prostranoj planinskoj livadi gdje su zakazali megdan. 

Na tu livadu kao da su se, na nekoliko sati, iselili svi stanovnici Strojica i okolnih sela. Tu su bebe u kolicima i starci od 80 i više godina. Svi su došli da bodre svoje favorite koji su  sa kosama "na gotovs" stajali na sredini njive kao u nekoj velikoj areni.