Potrebno ulagati u njihov potencijal
0

Vuković: Sve je veći broj siromašne djece

SRNA
Zabrinjavajuće je što je sve veći broj siromašne djece u društvu, zbog čega je neophodno raditi na prevenciji ove pojave, ali i na razvoju potencijala djece, rekla je Srni zamjenik direktora Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Jovanka Vuković.

"Siromaštvo je kao pojava u društvu u sve većem porastu, pa otud i sve veći broj siromašne djece, što je i najbolnije pitanje, gdje treba uložiti velike napore kako bi se ono preveniralo, te radilo na daljem sprečavanju", rekla je Vukovićeva.

Vukovićeva, koja se godinama bavi pitanjima dječije zaštite, smatra da je u ovoj oblasti neophodno uključiti sve aktere društva, ali prije svega poraditi na popravljanju životnog standarda djece, odnosno porodice sa djecom, jer je to krucijalni problem kojem se maksimalno treba posvetiti.

"Osim ovih egzistencijalnih problema, koji se odnose na djecu, neophodno je pronaći sredstva i ulagati u njihove razvojne potencijale. To je jedini način za direktno ulaganje u budućnost", istakla je Vukovićeva.

Vukovićeva, koja je i rukovodilac Projekta Vlade Republike Srpske "Socijalizacija djece Republike Srpske", navela je da je projekat za ovu godinu uspješno završen.

"Prije dva dana vratila se posljednja grupa od 122 djece iz Kumbora. U projektu su učestvovala djeca iz svih općina Republike Srpske u smjenama od po 10 dana. Ljekari, pedagoški koordinatori i vaspitači i ove godine projekat su veoma visoko ocijenili", rekla je Vukovićeva.

Projekat je trajao od 26. maja do 16. septembra, a zahvaljujući njemu oko 2.000 djece ljetovalo je ove godine u Kumboru.

Vezani članci