BiH
0

Vuković Ranko i Rajko: Osporavanje izjava svjedoka Tužilaštva

Sarajevo-x.com/BIRN
Pred Sudom BiH Odbrana Ranka i Rajka Vukovića saslušala je nove svjedoke, koji su rekli da optuženi nisu bili u Podkolunu krajem maja 1992. godine, kada su ubijeni Avdija Hukara i Mejra Bekrija.

Državno tužilaštvo tereti braću Vuković da su, kao pripadnici vojske tadašnje Srpske Republike BiH, zajedno sa Rankom i Blagojom Golubovićem, krajem maja 1992. godine u Podkolunu ubili Avdiju Hukaru i Mejru Bekriju. Ranko Vuković se tereti i za silovanje ženske osobe pod pseudonimom A, koje je navodno počinio u julu 1992. godine u mjestu Miljevina u Foči.

Svjedok Miladin Stanić tvrdi da je sa suprugom Cvijetom bio ispred svoje kuće u Utolovićima, općina Foča, krajem maja 1992. godine kada je kroz selo prošla “srpska vojska”.

“Bilo je oko 15 vojnika i otišli su prema susjednom selu Podkolun. Nakon toga se čulo nekoliko pucnjeva”, ispričao je svjedok, te dodao da među vojnicima nisu bila braća Vuković i Golubović, koju “dobro poznaje”.

“Nisu bili sto posto. Garantujem i glavom i životom”, rekao je Stanić, a njegove navode potvrdila je i supruga Cvijeta, koja je također svjedočila na ovom ročištu.

Oboje su rekli da su poslije rata razgovarali sa mještanima Podkoluna o tom danu, te da ih je Bajro Hukara, sin ubijenog Avdije, pitao da li znaju ko mu je ubio oca.

“Prvi put mi je to spomenuo u jesen 2006. godine, ali raspitivao se i prošle godine. Uvijek je govorio da bi volio saznati ko mu je ubio babu”, rekla je Cvijeta Stanić.

Bajro Hukara je 13. novembra 2007. godine iskaz dao kao svjedok Tužilaštva, kada je tvrdio da je među vojnicima koji su došli u njegovo selo prepoznao braću Vuković i Golubović.

Svjedokinja Nada Stanković tvrdi da je u Miljevini bila “dugogodišnja komšinica” svjedokinje A, za čije silovanje Tužilaštvo tereti Ranka Vukovića.

“U julu 1992. godine njoj su odveli muža. Osim toga, mislim da nije imala drugih neprijatnosti. Meni nije pričala, a bile smo zajedno svaki dan”, ispričala je Stanković.

Isto je tvrdila i Lucija Govedarica, još jedna svjedokinja i komšinica oštećene A. Odgovarajući na unakrsna pitanja tužioca, rekla je da joj “nije poznato” da je bilo ko “upadao u stanove muslimana” u Miljevini, jer toga “nije bilo”.

“A se nikada nije žalila da je neko maltretira. Ona je otišla iz Miljevine krajem septembra 1992. godine, jer je izrazila želju da ide sa svojim narodom”, objasnila je Govedarica.

Na narednom ročištu, 11. januara, kao posljednji svjedoci Odbrane iskaz će dati optuženi i njihova majka, dok je Sudsko vijeće odbilo prijedlog branioca da se sasluša Momir Skakavac, koji je presudom Okružnog suda u Trebinju oslobođen optužbe za silovanje u Foči, rekavši da njegovo svjedočenje “nije bitno za ovaj postupak”.

Na ovom ročištu je Veljko Čivša, branilac Ranka Vukovića, imenovan i za Rajkovog glavnog branioca. Prethodni branilac Zoran Kalaba je usljed teške bolesti nedavno preminuo.

Vezani članci