BiH
0

Vuković Rajko i Ranko: Izmijenjena optužnica

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH je, nakon što je završilo dokazni postupak na suđenju Ranku i Rajku Vukoviću, koji se terete za ratni zločin počinjen na području Podkoluna i Miljevine 1992. godine, podnijelo Sudskom vijeću izmijenjenu optužnicu, što su obrazložili “izmjenama činjeničnog stanja”.

U javnosti dostupnom dijelu izmijenjene optužnice ne vide se imena osoba koje su navodno zajedno sa braćom Vuković ušle u selo Podkolun u maju 1992. godine i ubile Avdiju Hukaru i Mejru Bekriju. Imena navodnih suizvršioca su do sada bila javna i više puta su spomenuta tokom izvođenja dokaza.

Prema izmijenjenoj optužnici, Vukovići i osobe koje su bile s njima ne terete se da su iznijeli radiokasetofon iz porodične kuće ubijenog Avdije Hukare, što je prvobitno stajalo.

Tužilaštvo BiH izmijenilo je i drugu tačku optužnice, kojom se Ranku Vukoviću na teret stavlja silovanje svjedokinje “A”, odnosno izmijenjen je dio koji se odnosi na opis počinjenja zločina.

Tako je prethodno stajalo da je optuženi “primijetio svjedokinju kako kupi veš ispred zgrade u kojoj je stanovala, te iskoristio momenat kada je ona ulazila u svoj stan i onda ušao za njom”, da bi je potom silovao. U izmijenjenoj optužnici stoji samo da je optuženi došao ispred njenog stana, a zatim “ušao u stan kroz vrata koja nisu bila zaključana” te je unutra zatekao oštećenu.

Također se navodi da joj je rekao “da se skine, što je ona od straha učinila”, dok je prethodno stajalo kako ju je “pitao da se skine i, kada je ona na to šutjela, opsovao joj majku, bacio je na dvosjed i pokidao odjeću s nje”.

Optužnicu protiv braće Vuković predstavlja tužilac Behaija Krnić.

Sud BiH je prvobitnu optužnicu protiv braće Vuković potvrdio 31. augusta 2007. godine. Trenutno je toku izvođenje dodatnih dokaza Odbrane

Vezani članci