KCUS
4

Vuković: Novim softverom trebalo bi se stati u kraj velikim listama čekanja

FENA
Zlatko Vuković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zlatko Vuković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu intencija i cilj je da liste čekanja budu što manje i da se što adekvatnije i brže pruži usluga pacijentima.

Sa adekvatnom edukacijom i pravilno raspoređenim kadrom u narednom periodu treba očekivati pozitivne promjene.

To je danas u Sarajevu novinarima potvrdio kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković, navodeći da je već drugu godinu deset privatnih ordinacija i ustanova angažirano da bi se uklonile liste čekanja.

Međutim, kaže, da to za sada nije dalo najbolje rezultate, ali "mislimo da ćemo uvođenjem novog softvera i naručivanjem samo na jednom mjestu dobiti tačan broj koliko ljudi čeka", pojasnio je resorni ministar.

S obzirom na to da pacijenti mogu svaki dan naručiti-zakazati termin, imat će se svakodnevno evidencija o tome.

"Time bi se trebalo stati u kraj velikim listama čekanja", rekao je Vuković.

Dodao je da se trenutno sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu, Općom bolnicom "Abdulah Nakaš", te sa domovima zdravlja radi na tome da se utvrdi da li se te liste čekanja "pomalo prave i vještački i zašto dolazi do tolikih lista pored angažmana privatnika".

Općenito, situaciju s listama čekanja premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić okarakterisao je kao nešto što nije problem samo u BiH.

"U regiji i Evropi čak vas telefonski najave za jedan dan- jedne godine. Time ne opravdavam ono što mi imamo kao liste čekanja, ali mislim da se oko toga malo previše napuhava situacija", smatra Musić.

To će najbolje pokazati, kaže, ovaj test, koji se radi upravo na tome šta su liste čekanja, kako se formiraju, da li su realne ili su ipak malo napuhane.

Vezani članci