BiH
6

Vukota Govedarica saslušan u Tužilaštvu BiH kao svjedok

FENA
(Foto: FENA)
Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), saslušan je danas u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na okolnosti odluke te skupštine o održavanju referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a te na okolnosti odluke Ustavnog suda BiH, koji se izjasnio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a neustavno.

Govedarica je novinarima ispred zgrade Tužilaštva BiH rekao da je saslušan u svojstvu svjedoka i da se on, kao odgovoran čovjek, odazvao pozivu kao što bi učinio uvijek na poziv sličnih institucija.

Govedaricu zabrinjava, međutim, dodao je, da se u tom slučaju "vodi istraga protiv osnovnih prava i sloboda jednog naroda u BiH" dok se predmeti teškog privrednog kriminala ostavljaju po strani.

Kazao je i to da je Tužilaštvo svojevremeno saopćilo da istraga vođena u predmetu Bobar banke nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku. Govedarica smatra da je pravosuđe BiH u ozbiljnim problemima uzme li se u obzir i to "kako je završio glavni tužilac Goran Salihović, a i kako je karijeru završio njegov prethodnik".

"Tužilaštvo BiH postupa neprofesionalno, potrebna je sveobuhvatna reforma pravosuđa BiH", zaključak je Vukote Govedarice.

U Tužilaštvo BiH danas su istim povodom došli šefica poslaničkog kluba DNS-a u Narodnoj skupštini RS-a Spomenka Stevanić, kao i šef kluba PDP-a Miroslav Brčkalo.

"Oni također treba da budu saslušani u svojstvu svjedoka", rekao je Vukota Govedarica i napomenuo da je u zgradi Tužilaštva vidio danas i šefa Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovana Viškovića.