Dubrovnik
0

Vukčević i Barašin o "Dobrovoljačkoj" i "Tuzlanskoj koloni"

SRNA
Milorad Barašin
Milorad Barašin
Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević razgovara danas u Dubrovniku sa glavnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom o unapređenju saradnje dva tužilaštva na postojećim predmetima, kao i o paralelnim istragama za slučajeve "Dobrovoljačka“ i "Tuzlanska kolona“, potvrdio je Srni izvor iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Srpsko tužilaštvo u ovom razgovoru izlazi sa platformom da se napravi sporazum o formiranju zajedničkih istražnih timova koji bi se formirali za konkretan slučaj na period najduže šest mjeseci i djelovali i u Srbiji i u BiH.

Ti istražni timovi preduzimali bi procesne i druge radnje u Srbiji i u BiH, djelovali bi i postupali u skladu sa krivičnim zakonodavstvom države na čijoj teritoriji se preduzima istražna radnja, u cilju prikupljanja dokaza i podataka za krivični progon. 

Sastanak predstavnika  tužilaštava BiH i Srbije, kako navodi izvor Srne,   organizovala je Kancelarija Glavnog pravnog savjetnika Ministarstva pravde SAD pri Ambasadi u Beogradu. 

Teme susreta Vukčevića i Barašina su i ustupanje predmeta na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina,  kakav Tužilaštvo za ratne zločine Srbije već ima sa tužilaštvima Hrvatske i Crne Gore. 

Vukčević je u aprilu ove godine pozvao Barašina i šefa Specijalnog odjeljenja za ratne zločine BiH Davida Schwendimana da razgovaraju o paralelnim istragama, potpisivanju sporazuma o saradnji i o predmetima koje je Haški tribunal ustupio BiH, a čiji se izvršioci nalaze na teritoriji Srbije. 

U Beogradu se već sudi bivšem tuzlanskom čelniku Iliji Jurišiću  u predmetu "Tuzlanska kolona", kada je, kako se navodi u optužnici, u maju 1992. godine u napadu na kolonu JNA u Tuzli ubijeno oko 200 vojnika.
Srbija je raspisala potjernicu za 19 državljana BiH koji su bili u vrhu vlasti 1992. godine, u vrijeme kada je navodno počinjen zločin nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Među osumnjičenima u predmetu "Dobrovoljačka" su i član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić, dok su  mediji  u BiH javili da je među njima i član ratnog Predsjedništva BiH Stjepan Kljujić.