Hadžići
0

Vuk sišao u naselje i napao mještane

Dnevni avaz
Članovi Lovačkog društva "Hadžići“ jučer su pokrenuli hajku nakon što je preksinoć oko 22 sata na lokalnom putu vuk napao i izgrizao dvojicu stanovnika Hadžića. Na Amira Sadikovića (37) i Fikreta Sadikovića (37) razjarena zvijer nasrnula je dok su se iz pravca Žunovnice vraćali kući u selo Kasatići.

"Išli smo asfaltiranim putem koji je okružen šumom. Odjednom je vuk istrčao na put i skočio mi za vrat. Grizao me po vratu i glavi, a kad sam se pokušao odbraniti, ujeo me i ogrebao po rukama. I Fikreta je izgrizao po rukama i lijevoj natkoljenici. Ja sam se uhvatio ukoštac sa životinjom i skotrljali smo se tridesetak metara niz padinu pored puta, do ribnjaka u Žunovnici“, ispričao je Amir Sadiković u razgovoru za Dnevni avaz.

Vuk je tada pobjegao u šumu, a čuvar je dvojicu povrijeđenih prevezao u dom zdravlja Hadžići, odakle su upućeni u Centar urgentne medicine bolnice Koševo.

"Primili su antitetanus, rane su im sanirane i previjene, a potom su obojica puštena kući“, objasnila je Biljana Jandrić, portparol KCUS-a.

Još jedan napad desio se jučer oko 8:30 sati, kada je kod rampe na putu za Igman, kilometar od mjesta gdje se desio preksinoćnji napad, vuk ugrizao ženu za trbuh, piše Dnevni avaz. Nesretna žena uspjela je baciti jaknu na njega i pobjeći prema obližnjoj ogradi i tako se spasiti. Pretpostavlja se da je u oba slučaja riječ o istoj životinji.

Amir i Fikret Sadiković su jučer ujutro o napadu obavijestili Ferida Borovinu, predsjednika Lovačkog društva „Hadžići“. On je okupio članove ovog društva i u 14 sati počela je akcija pretraživanja šume na području od sela Lokve pa sve do šumarske kuće iznad Blažuja.

"Lovci su raspoređeni u grupe i ako ga danas ne nađemo, akcija će biti nastavljena ujutro. Bojimo se da je životinja bijesna, jer vukovi ne reagiraju na ovaj način i ne pamtimo kad se desilo da ovako napadaju ljude. Vuka ćemo, ako ga nađemo, ustrijeliti, a potom će biti poslan na Veterinarski fakultet da se ustvrdi da li je bio bijesan“, istaknuo je Borovina.