Iako su je formalno zatražili
0

Vuk Jeremić: Lagumdžija mi nije obećao podršku BiH

FENA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
"Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nije obećao podršku kandidaturi Srbije. Mi smo je tokom njegove posjete Beogradu formalno zatražili i odgovor je bio da će ta molba biti razmotrena u okviru nadležnih institucija BiH", kazao je večeras za Federalnu TV ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

On je, komentirajući današnje napise pojedinih medija da je nakon jučerašnje posjete Banjoj Luci i susreta s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom objavio na radnom ručku kako mu je Lagumdžija obećao glas svog stranačkog kolege i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u kandidaturi za predsjednika Generalne skupštine UN-a, naglasio da je ta konverzacija potpuno izmišljena od početka do kraja.

"Ne želim da ulazim u spekulacije šta je motiv takvih napisa, jer on vjerovatno ima veze s unutrašnjom politikom", kazao je on.

Na pitanje kakve su šanse da bude izabran za predsjednika Generalne skupštine UN-a, kazao je da je to jako nezahvalno kometarisati u ovom trenutku, jer je izborni proces u toku. Izrazio je uvjerenje da će kandidatura Srbije biti uspješna, ali naglasio da treba sačekati izjašnjavanje u okviru Generalne skupštine UN-a.

Komentirajući da li očekuje podršku kandidaturi od zemalja regiona, što je već učinila Crna Gora, Jeremić smatra da je to suvereno pravo svake zemlje da odluči u skladu sa svojim interesima.

"Mogu da kažem da kada je o Srbiji riječ, mi imamo jasnu politiku prema kandidaturama susjednih zemalja za funkcije u međunarodnim forumima, mi ih sve bez izuzetka podržavamo. To smo učinili i kada se BiH kandidovala za članstvo u Vijeću sigurnosti, ja sam čak i lično bio prisutan na glasanju, a prije nekoliko godina smo glasali i za članstvo Hrvatske u Vijeću sigurnosti. To je politika koju će Srbija voditi i u budućnosti", kazao je on.

Jeremić je mišljenja da bi njegov izbor na poziciju predsjednika Generalne skupštine UN-a bio praktično izbor regiona zapadnog Balkana, te bi dao vidljivost regionu.

"S obzirom da imamo zajedničke strateške ciljeve i interese, time bi svi zajedno dobili priliku da te interese i ciljeve promovišemo na vrlo vidljiv način, s izuzetno uticajnog i prominentnog mjesta u sistemu UN-a. Mislim da nema nikakve sumnje da bi uspjeh Srbije u ovoj kandidatiuri bio dobar za cijeli region, ali naravno na svim zemljama regiona, koje su nezavisne i suverene države, je da se opredijele u skladu s onim kako one definišu svoje interese na koji način će glasati", naglasio je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.