BiH
0

Vujanović odbio da se ponovo izvini Bosni i Hercegovini

FENA
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović odbio je da se ponovo izvini Bosni i Hercegovini zbog učešća Crne Gore u ratu u Bosni i Hercegovini tokom raspada bivše Jugoslavije u posljednjoj deceniji dvadesetog stoljeća.

Član tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić rekao je u srijedu da se od crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, ili nekoga ko predstavlja zvaničnu Podgoricu, očekuje izvinjenje zbog „neodgovarajućeg postupanja crnogorskih vlasti u prošlosti“. „Mislim da građani BiH to očekuju i da bi to bilo dobro za odnose između dvije zemlje“, kazao je Silajdžić podgoričkim „Vijestima“.

Crnogorski predsjednik je ulcinjskoj televiziji "Teuta" rekao da je "svoj stav oko toga saopćio još 2004. godine, prilikom posjete Sarajevu".

"Tada sam iskazao žaljenje zbog tragedije koja se desila u BiH, zbog rata koji je odnio mnogo života, izazvao mnoga razaranja i ostavio mnoge posljedice", rekao je Vujanović.

On je naveo da je "iskazao i svoj odnos prema žrtvama, osudio zločine i zločince i saopćio stav da je potrebno da se oni kazne".

Vujanović je, kako prenosi Tanjug, podsjetio i da je "tada kazao da je nužna međunarodna sudska nadležnost zbog zločina i iskazao potrebu da se kroz to skine kolektivna odgovornost naroda i država".

"Moj stav je naišao na puno razumijevanje Bošnjaka u BiH i Crnoj Gori i doživljen je kao primjeran", naveo je Vujanović.