BiH
12

Vučić-Lagumdžija: Privredna saradnja garant stabilnosti u regiji

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom o saradnji dvije zemlje i predstojećoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu, a zajednički je konstatirano da je razvoj privredne saradnje garant stabilnosti u regiji.

Susret je protekao u znaku priprema za Konferenciju o Zapadnom Balkanu, koja će biti održana u Berlinu 28. augusta ove godine. Najveća pažnja bila je posvećena zajedničkim infrastrukturnim projektima koji će biti predstavljeni u Berlinu i mogućnostima za njihovo finansiranje i realizaciju iz fondova Evropske unije.

Vučić je naglasio da će realizacija ovih projekata doprinijeti jačanju stabilnosti i većem povezivanju ljudi u regiji, saopćio je vladin Ured za saradnju s medijima.

Teme razgovora bile su i bilateralna saradnja, perspektive za njezino unaprjeđenje i zajednički nastup na trećim tržištima, navodi se u saopćenju.

Dvojica dužnosnika suglasila su se da je razvoj privredne saradnje garant stabilnosti u regiji i da je neophodno nastaviti s unapređenjem privrednih odnosa, naročito u pogledu pojednostavljenja postupka graničnih i carinskih formalnosti, javlja Tanjug.

Zajednički je ocijenjeno da je i saradnja u području energetike od izuzetnog značaja.