BiH
13

VTK BiH: Uvođenje akciza na bezalkoholna pića i pivo je pogubno, provesti reforme u administraciji

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U prostorijama Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH danas je održana prezentacija Socio-ekonomske studije utjecaja predloženog uvođenjem akciza na bezalkoholna pića te na proizvodnju piva u BiH, gdje je naglašeno kakve bi sve negativne posljedice mogli proizvesti bez kvalitetne reforme.

Grupacija bezalkoholnih pića i voda i Grupacija proizvođača piva VTK BiH u posljednjih nekoliko mjeseci je nadležnim institucijama u državi te široj javnosti nastojala argumentirano predočiti analize i stavove privrednika u vezi s najavljenim uvođenjem akcize na bezalkoholna pića i pivo.

Uvođenje posebne akcize na pivo i bezalkoholna pića imalo bi negativan utjecaj na konkurentnost ove dvije privredne grane, a posljedično i na ekonomski položaj BiH, navodi se u analizi.

Bruno Bojić, direktor Vanjskotrgovinske komore BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bruno Bojić, direktor Vanjskotrgovinske komore BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Svako povećanje akciza ili poreznih stopa na privrednu proizvodnju imat će veliki odjek, što bi moglo dovesti do smanjenja broja radnih mjesta ili gašenja nekih privrednih subjekata. Treba uvažiti i to da BiH nema dovoljan izvor sredstava za održavanje javne uprave i administracije, ali promjene se moraju uvoditi na drugi način", kazao je Bruno Bojić, direktor VTK-a BiH.

On je dodao da je potrebno povećati proizvodnju i na taj način povećati davanja koja će popuniti nedostatke u raznim fondovima, zdravstvenoj zaštiti i sl.

"Mi iz komore predlažemo da se izvrše reforme rade u administraciji ili zdravstvu. Imamo situaciju da neki domaći proizvođači lijekova naprimjer ne mogu svoje proizvode staviti na esencijalnu listu zbog jakog lobija stranih farmaceutskih kompanija. Na taj način vrši se odliv sredstava iz BiH, koja su iz realnog sektora i dobivena. Podržat ćemo sve vlade koje će sprovesti reforme te smanjiti porezna opterećenja u realnom sektoru. Sporost administracije samo koči razvoj privrednog sektora. Infrastruktura nam jeste potrebna i jasno je da se za to mora namaknuti novac, međutim možemo dati koncesije i pronaći izvođače koji će graditi puteve bez povećanja akciza", naglasio je Bojić.

Grupacije proizvođača piva i bezalkoholnih pića će uputiti apel svim nadležnim institucijama da svoje aktivnosti usmjere ka rasterećenju bh. privrede i podizanju njene konkuretnosti.

"Ne mogu se vršiti reforme u zdravstvu po leđima proizvođača. Čak i kada bismo preusmjerili novac od akciza za zdravstvo sve analize pokazuju da to ne bi bilo dovoljno ni za oporavak jednog krila neke bolnice, a kamoli cijelog zdravstvenog sistema. Jasno je da ako se nastavi ideja uvođenja akciza zdravstvu se neće pomoći ništa, a ogromna šteta nanijet će se proizvođačima bezalkoholnih pića i piva, jer će se smanjiti broj radnih mjesta.

Naglašeno je da povećanje akciza direktno dovodi do povećanja maloprodajne cijene, što će uzrokovati i smanjenje potrošnje kod građana. Posljedično, doći će do smanjenja proizvodnje piva i bezalkoholnih pića, a time i smanjenja broja radnih mjesta.