Izvještaj o radu
0

VSTVBiH realiziralo 90 posto obaveza u 2009. godini

FENA
Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) realiziralo je 90 posto obaveza iz Programa rada za 2009., a ostatak aktivnosti nije realiziran iz objektivnih razloga, odnosno zbog (ne)sudjelovanja drugih subjekata.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo predsjednik VSTV-a BiH Milorad Novković, podsjećajući da je i u 2009. posebna pažnja posvećena efikasnijem radu pravosudnih institucija, te provedbi prioriteta sadržanih u Strategiji za razvoj sektora pravde u BiH i Državnoj strategiji za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Tako je u protekloj godini prvi put broj riješenih predmeta u sudovima u BiH bio veći od priliva.

VSTVBiH donio je u 2009. godini 159 odluka o imenovanjima sudija, dodatnih sudija, tužitelja i stručnih saradnika.

Govoreći o rezultatima rada u 2009., predsjednik VSTV-a kazao je da je u toj godini usvojen Pravilnik o postupku odabira i imenovanja kandidata na pravosudne funkcije u BiH, te, u saradnji s izvršnom i zakonodavnom vlasti, uvrštena nova (proširena) sistematizacija za sve sudove u BiH.

Kada se radi o provedbi strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH, uspostavljena je baza podataka u svim nadležnim tužiteljstvima i sudovima, koji bi do kraja juna trebalo da okončaju aktivnosti na izradi planova rada u tom segmentu.

Protekla godina obilježena je i uspješnim koracima na realizaciji projekata informatizacije bh. pravosuđa, odnosno uvođenja elektronske obrade, a BiH je jedina zemlja u regionu u kojoj je osiguran on-line pristup sudskim predmetima, što je dodatni iskorak u pravcu transparentnosti bh. pravosuđa.

Budžeti sudova i tužiteljstava u BiH u 2009. iznosili su 186,3 miliona KM, a za istu namjenu u tekućoj godini planirana su 192,6 miliona KM (povećanje od 3,3 posto).

Finansiranje 86 pravosudnih institucija u BiH vrši se iz 14 različitih izvora, a ta fragmentiranost predstavlja poteškoću za VSTVBiH, prije svega u pogledu planiranja, usvajanja i izvršenja budžeta.

Novinari su zatražili komentar predsjednika VSTV-a BiH u vezi sa slučajem bijega Momira Savića, pravomoćno osuđenog za ratne zločine u Višegradu te imenovanjem Dragane Đerić-Cerović u Općinski sud u Velikoj Kladuši, Dragice Glušac u Tužiteljstvo BiH, te sudije Vrhovnog suda RS-a Redžiba Begića i sudije Suda BiH Branka Perića, a čija je ratna prošlost, prema pisanju medija i pritužbama određenih organizacija, kontroverzna i upitna.

Novković je odgovarajući na ta pitanja kazao da VSTVBiH nije nadležan za postupanje kada je riječ o Savićevom bijegu, ali da, eventualno, po prijavi može reagirati Ured disciplinskog tužitelja (UDT) pri VSTVBiH, ukoliko se ispostavi da je neko od sudija ili tužitelja umiješan u "curenje informacija", odnosno pomoć osuđeniku.

Nadalje, kazao je da će VSTVBiH ispitati sva spomenuta imenovanja, odnosno razmotriti zaprimljene prijave/pritužbe te postupiti u skladu sa zakonom.

Neka od spomenutih pitanja bit će razmatrana već 26. maja na sjednici VSTVBiH.