BiH
0

VSTV: Za samo dvije sedmice zaključene 833 sudske nagodbe

Klix.ba
U periodu od 3. do 14. oktobra 2016. godine, na inicijativu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH), u svim prvostepenim i drugostepenim sudovima u BiH organizovane su Sedmice sudske nagodbe.

Aktivnost je organizovana u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II (Projekt) i finansirala je Kraljevina Norveška.

U toku održanih Sedmica sudske nagodbe pred sudovima u BiH zaključene su ukupno 833 sudske nagodbe, što je značajno više od mjesečnog prosjeka u prethodnom periodu. Ovaj broj čini 15% od ukupnog broja predmeta riješenih na ovaj način od početka 2016. godine do danas (5.626 predmeta riješenih sudskom nagodbom).

Najbolji uspjeh ostvarili su Općinski sud u Tuzli (147 sudskih nagodbi), Osnovni sud u Banjoj Luci (143) te Osnovni sud u Prijedoru (62), Osnovni sud u Gradišci (36) i Općinski sud u Sanskom Mostu (36).

Najveći broj sudskih nagodbi zaključile su sudije: Šefika Trnjanin, Općinski sud u Sanskom Mostu (36), Rukija Jusupović, Općinski sud u Tuzli (20), Dijana Mazalić-Nović, Osnovni sud u Prijedoru (18) i Gordana Stevandić Osnovni sud u Banja Luci (18).

Rezultati su pokazali da su za zaključenje sudske nagodbe najpogodniji predmeti koji se odnose na sporove nastale iz privrednih, ugovornih, radnih i porodičnih odnosa, među kojima treba izdvojiti predmete manje vrijednosti i komunalne predmete.

VSTV BiH izražava zadovoljstvo ostvarenim rezultatima i poziva sve zainteresovane stranke, čiji se predmeti vode pred sudovima u Bosni i Hercegovini, da i u narednom periodu pristupe sudu te riješe svoj predmet sudskom nagodbom.

Cilj organizovanja Sedmica sudske nagodbe jeste rješavanje što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke. Promoviranjem mirnih načina rješavanja sporova, VSTV BiH želi izvršiti pozitivan utjecaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova. Prioritet se postavlja na brzo i efikasno rješavanje, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda.

Imajući u vidu ostvarene rezultate i iskazani interes stranaka, Sedmice sudske nagodbe će biti organizovane periodično u okviru Projekta. VSTV BiH će, u saradnji sa sudovima, nastaviti sa promocijom mirnih načina rješavanja sporova i kontinuirano provoditi mjere koje utiču na efikasno procesuiranje predmeta.

Podsjećamo građane da ukoliko žele da svoj predmet riješe sudskom nagodbom to mogu učiniti tako što će informisati sudiju koji vodi predmet, na jedan od sljedećih načina:

  •       samostalno ili preko svog zastupnika upute pismeni prijedlog ili na drugi način iskažu inicijativu za zaključenje sudske nagodbe;
    
  •       zajedno sa suprotnom strankom, te zastupnikom ukoliko ga imaju, pristupe na sud sa prijedlogom za zaključenje sudske nagodbe.