BiH
49

VSTV, Sud BiH i Tužilaštvo BiH jedinstveni: Politički pritisci moraju prestati

SRNA
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća /VSTV/ BiH Milan Tegeltija, predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović zaključili su da treba smiriti tenzije u vezi sa radom pravosuđa na pojedinim predmetima i pustiti ga da u miru radi svoj posao.

Rukovodioci pravosudnih institucija danas su razmatrali aktuelnu situaciju u pravosuđu i analizirali posljednja dešavanja u vezi sa radom Suda i Tužilaštva BiH.

Učesnici sastanka uputili su zahtjev svim akterima javnog života u kome su istakli da je neophodno da se političari prestanu miješati u rad pravosuđa i da se fokusiraju na svoj posao, da novinari objektivno izvještavaju ne svrstavajući se ni na čiju stranu i objavljuju isključivo provjerene informacije, a da advokati usmjere snagu i kapacitete na odbranu klijenata, a ne na narušavanje ugleda pravosudnih institucija.

Iz VSTS-a poručuju da će sudije i tužioci raditi svoj posao isključivo primjenjujući zakone BiH i međunarodne standarde.

"Ukoliko hoćemo društvo u kojem nepotizam i korupcija nisu prirodne pojave, onda se za takvo društvo moramo boriti zajedno, iskreno i uvijek, a ne samo u situacijama kada to odgovara ličnim interesima ili u svrhu manipulisanja sa javnošću", navodi se u saopštenju VSTS-a.