BiH
13

VSTV: Predsjednik Općinskog suda iz Orašja suspendovan jer se sumnjiči za pedofiliju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) privremeno je udaljila s dužnosti sudiju Darka Župarića zbog pokretanja krivične istrage protiv njega te sutkinju Romanu Brkić, nakon što je proglašena krivom za zloupotrebu položaja.

Predsjednik Općinskog suda u Orašju Darko Župarić je suspendovan, jer je Tužilaštvo Posavskog kantona protiv njega pokrenulo krivičnu istragu zbog spolnog odnosa sa djetetom.

"VSTV ovom odlukom ne želi prejudicirati ishod postupka koji se od strane Tužilaštva vodi protiv Župarića i podsjeća na presumpciju nevinosti prema kojoj se svako smatra nevinim, dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom presudom", saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Privremeno udaljenje s dužnosti je produženo i sutkinji Osnovnog suda u Banjoj Luci Romani Brkić, nakon što je proglašena krivom za zloupotrebu položaja.

Ured disciplinskog tužioca je pokrenuo tužbu protiv sutkinje Brkić kojom traži njeno razrješenje jer je proglašena krivom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja te osuđena na kaznu zatvora.

Sutkinja Brkić je pod suspenzijom od marta prošle godine, kada je pokrenuta istraga protiv nje, a nakon podizanja optužnice proglašena je krivom i pravosnažno osuđena sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Brkić je proglašena krivom da je u vrijeme kada je bila ministrica pravosuđa i uprave Zeničko-dobojskog kantona zloupotrijebila položaj tako što je potpisala i ovjerila uvjerenje sa neistinitim podacima o položenom stručnom ispitu na ime svog muža, javlja BIRN BiH.