Reakcija na Špirićevu izjavu
0

VSTV: Pravosuđe u BiH je potpuno nezavisno

Sarajevo-x.com
Povodom jučerašnje izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, gospodina Nikole Špirića, koja se odnosila na pitanje nezavisnosti pravosuđa, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) izražava stav da je pravosuđe u Bosni i Hercegovini u potpunosti nezavisno, na čemu VSTV BiH radi od svog osnivanja, na osnovu zakonom utvrđenih nadležnosti, saopšteno je danas iz VSTV-a BiH.

VSTV BiH izražava svoj stav i opredjeljenje da pravosuđe u Bosni i Hercegovini nije, niti će biti, zavisno u svom radu od međunarodnih organizacija, pa tako i od Ureda visokog predstavnika.

VSTV BiH ovom prilikom poziva predsjedavajućeg Špirića da svojim radom pruži doprinos zaštiti ovog ustavnog principa, koji je temelj svih demokratskih država.

Važno je istaći da VSTV BiH do sada nije primio pritužbe sudija i tužilaca koje bi ukazivale na to da Ured visokog predstavnika vrši pritisak na njihov rad.

Ukoliko posjeduje dokaze o postojanju neprimjerenog uticaja na pravosuđe, od strane bilo koje institucije i/ili međunarodne organizacije, VSTV BiH poziva predsjedavajućeg Špirića da posjeti VSTV BiH i iste predoči.