BiH
20

VSTV o Mektićevim istupima: On podriva povjerenje javnosti u Tužilaštvo BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je, tokom drugog dana sjednice koja se održava 29. i 30. novembra 2016. godine u Sarajevu, razmatralo je zahtjev za davanje mišljenja o ugrožavanju tužilačke nezavisnosti Tužilaštva BiH i tužilaca ovog tužilaštva uslijed istupa ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića.

U dopisu Tužilaštva BiH se navodi da je Dragan Mektić u medijskim istupima iznio više netačnih tvrdnji i uvreda usmjerenih ka Tužilaštvu BiH i tužiocima ovog tužilaštva. Prema mišljenju Tužilaštva BiH, navedeno ponašanje ministra sigurnosti je neprimjereno funkciji koju obnaša. Tužilaštvo BiH je stava da ministar Mektić svojim izjavama prejudicira postupke koji se vode u ovom tužilaštvu, te takođe postupak izbora glavnog tužitelja, a što nije u skladu sa zakonskim ovlaštenjima ministra sigurnosti.

Razmatrajući predmetni zahtjev, VSTV BiH je konstatovao da je retorika i sadržaj medijskih istupa ministra Mektića u odnosu na rad Tužilaštva BiH, u dijelu u kojem se odnose na pojedinačne krivične predmete i tužioce Tužilaštva BiH neprimjeren funkciji ministra sigurnosti i nadležnostima ovog ministarstva, te predstavlja pritisak izvršne vlasti na rad ove pravosudne institucije.

Prihvatajući da rad pravosuđa kao jednog od stubova vlasti ne može biti izuzet od kritičkog posmatranja kako medija tako i javnih zvaničnika, kao i da je taj rad potrebno konstantno unaprjeđivati, mišljenja smo da je u takvoj vrsti komunikacije i javne kritike nužno sačuvati demokratski standard javne riječi, koji će obezbijediti međusobno uvažavanje i poštovanje između institucija te posebno uvažavati demokratsku podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Naime, neophodno je voditi računa o posebnoj ulozi pravosuđa u društvu. Kao garant pravde, temeljne vrijednosti u pravnoj državi, pravosuđe mora da uživa povjerenje javnosti da bi uspješno obavljalo svoje dužnosti.

S tim u vezi, posebna je uloga Tužilaštva BiH koja se ogleda u procesuiranju počinioca najtežih krivičnih djela. U svom radu, odnosno prilikom donošenja tužilačkih odluka i zastupanja optužnice pred sudom, tužioci moraju biti oslobođeni svih pritisaka, uključujući i pritiske od strane medija i nosilaca javnih funkcija.

"Također, pozivamo Tužilaštvo BiH da javnosti predoči kvalitativne i kvantitativne podatke o radu institucije u odnosu na tvrdnje ministra Mektića koje su činjenično provjerljive. Na kraju, ne upuštajući su u kvalitativnu ocjenu rada Tužilaštva BiH, niti pravosuđa kao cjeline koju iskazuje ministar sigurnosti Dragan Mektić, VSTV BiH još jednom želi istaći da je diskusiju u vezi određenih pitanja u pravosuđu potrebno zadržati u okviru konstruktivne javne debate, te da se ovakvim medijskim istupima podriva povjerenje javnosti u rad ne samo Tužilaštva BiH, na kojeg se izjave odnose, nego cjelokupnog tužilačkog sistema", navodi se u saopćenju VSTV-a.