Valentin Inzko
0

"VSTV je redovna meta napada političara"

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je danas u Sarajevu da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH "redovna meta direktnih osporavanja, prijetnji i verbalnih napada izabranih zvaničnika i nekih političkih stranaka".

"Političari su u više navrata pokušavali da ugroze vašu ulogu. Kritikovali su vašu ulogu i rad, te multietnički sastav ove institucije. Kada napadaju ovu instituciju, oni napadaju vladavinu zakona u BiH, napadaju temelje države. Ovi napadi otežavaju vaš rad i ja te napade smatram indirektnom potvrdom da dobro radite vaš posao", rekao je Inzko u obraćanju članovima VSTV-a na početku njihove redovne sjednice.

On je istakao da će prenijeti poruku svim političkim liderima i izabranim predstavnicima da nezavisnost pravosuđa mora biti sačuvana i ne smije biti narušena. 

"Nezavisno pravosuđe suštinski je preduslov za vladavinu prava. VSTV igra vodeću ulogu u obezbjeđivanju nezavisnog, efikasnog i profesionalnog pravosudnog sistema",  naglasio je Inzko. 

Prema njegovim riječima, autoritet VSTV-a nedavno je ponovo direktno osporila predsjednik Federacije BiH Borjana Krišto koja je odlučila da na mjesto Ustavnog suda FBiH imenuje kandidata koji nije ušao u uži izbor VSTV-a. 

On je naglasio da je ovo već drugi takav pokušaj  Borjane Krišto da učini tako nešto. 

Inzko smatra da je osnivanje funkcionalnog VSTV-a u BiH jedna od najuspješnijih reformi u BiH i da je ova institucija primjer u regionu. 
"Bez vas napredak u oblasti pravosudne reforme bio bi nemoguć. Međunarodna zajednica će i dalje da bude uz vas i davaće vam podršku, posebno na poboljšanju sastava VSTV-a, procesa imenovanja sudija i tužilaca, kada je riječ o disciplinskom postupku,  te u procesu izmjena i dopuna Zakonu o VSTV-u koji je u toku",  istakao je Inzko, dodajući da će VSTV i dalje imati ključnu ulogu da se obezbijedi profesionalno i nepristrasno pravosuđe. 

On je pozdravio blagovremenu reakciju VSTV-a na apel Delegacije Evropske komisije u BiH u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Predsjednik VSTV-a Milorad Novković zahvalio je za podršku  međunarodne zajednice i Incka lično "u odsudnom trenutku razvoja reforme pravosudnog sistema u BiH". 

Ističući da je VSTV garant pravne države i vladavine prava, on je naveo da je posjeta Incka i njegovog zamjenika Roderika Mura od višestrukog značaja i u pravom momentu, te da će uticati na bolji razvoj reforme VSTS-a i vladavinu prava.