BiH
12

VSTV: Istupi zvaničnika o hapšenjima u Orašju predstavljaju ozbiljan pritisak na nezavisnost pravosuđa u BiH

Klix.ba
Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) povodom ranijih i aktuelnih istupa zvaničnika u Bosni i Hercegovini, kao i zvaničnika susjednih zemalja, vezano za hapšenja osumnjičenih za ratne zločine, između ostalih i hapšenja na području Orašja, smatra da ovi istupi predstavljaju ozbiljan pritisak na nezavisnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini i njegovih institucija, posebno Tužilaštva i Suda BiH, saopćeno je iz VSTV-a.

U saopćenju se navodi da VSTV BiH vjeruje da pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini neće podleći bilo kakvoj vrsti pritisaka i očekuje od svih nosilaca pravosudnih funkcija da svoj posao obavljaju profesionalno, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, obezbjeđujući jednak kvantum i kvalitet prava svim licima protiv kojih se vodi krivični postupak, nezavisno od njihove nacionalne, vjerske, spolne ili bilo kakve druge pripadnosti, kao i satisfakciju svim žrtvama.

Podsjećaju da je jedan od ciljeva procesuiranja predmeta ratnih zločina osiguranje pravde i poštovanja za sve žrtve proteklog rata i osuda za sve zločine i njihove počinioce.

"Kako bismo realizovali ovaj cilj očekujemo podršku svih međunarodnih institucija, prije svih Evropske unije i njenih članica. Zajednički napori na realizaciji ovoga cilja imaće veliki uticaj na razvijanje i njegovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje u svim oblastima, pa tako i u oblasti pravosuđa", ističu iz VSTV-a.

Pozvali su sve da prije ocjene tekućih krivičnih postupaka u Bosni i Hercegovini, a posebno predmeta vezanih za ratne zločine, pažljivo razmotre sve implikacije koje takve reakcije mogu da imaju na percepciju žrtava ratnih zločina, integritet i nezavisnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini i povjerenje građana u pravosudni sistem.