BiH
1

VSTV BiH: Spremni smo da osiguramo sve činjenice vezane za korištenje naših IP adresa

Klix.ba
Povodom informacija objavljenih na portalu Capital.ba, koje su prenijele i druge medijske kuće u Bosni i Hercegovini, a koje se tiču prebacivanja novčanih transakcija sa dvije IP adrese Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), VSTV BiH želi da javnost informiše o sljedećim činjenicama.

VSTV BiH je, u skladu sa zakonskim nadležnostima, uspostavilo i vrši održavanje jedinstvenog pravosudnog informacionog sistema za sve sudove i tužilaštva u Bosni i Hercegovini.

Informacioni sistem, pored softverskih rješenja za upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima, obuhvata i usluge pristupa internetu za preko 5.000 korisnika u sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini, izuzimajući Sud Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i pravosudne institucije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine koji imaju zaseban pristup internetu.

Činjenica je da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće vlasnik spomenutih IP adresa. Ono što bi naglasili jeste da preko ovih IP adresa oko 5.000 korisnika u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini ima pristup internetu. Dakle, 5.000 korisnika iz svih sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini (izuzev gore navedenih) je, u naznačenom periodu 2012. godine, moglo pristupiti internetu preko ovih adresa.

VSTV-u BiH se do sada niko od nadležnih istražnih organa nije obratio sa zahtjevom za utvrđivanje činjenica vezanih za spomenuto korištenje opreme za provođenje navedenih novčanih transakcija.

Dakako, na zahtjev nadležnih istražnih organa, VSTV BiH je spreman da osigura sve neophodne i dostupne podatke o činjenicama vezanim za navedeno korištenje informacione opreme.