BiH
0

VSTV BiH raspisalo konkurs za poziciju glavnog tužitelja BiH

FENA
Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) raspisalo je javni konkurs za upražnjenu poziciju glavnog tužitelja BiH i više drugih pozicija u sudovima i tužiteljstvima u BiH, potvrdila je danas Feni glasnogovornica VSTV-a BiH Marjana Popović.

Izbor, odnosno imenovanje novog državnog tužitelja postali su aktuelni nakon što je 14. maja okončan postupak pred Prvostepenom disciplinskom komisijom za tužitelje VSTV-a BiH protiv bivšeg glavnog tužitelja BiH Milorada Barašina.

Naime, taj je postupak okončan prihvatanjem Sporazuma o zajedničkoj saglasnosti o utvrđivanju disciplinske odgovornosti, kojim je naloženo da se Barašin premjesti s mjesta glavnog tužitelja na mjesto tužitelja Tužiteljstva BiH, odnosno da protiv njega prestaje mjera privremenog udaljenja od vršenja dužnosti u tom tužiteljstvu, izrečena odlukom Prvostepene disciplinske komisije 30. juna 2011. godine.

Inače, postupak protiv Barašina pokrenut je nakon objavljivanja snimaka njegovih susreta sa Slobodanom Tešićem i Draganom Kapetinom, koji se dovode u vezu s lancem krijumčarenja oružja iz BiH.

U međuvremenu, do okončanja disciplinskog postupka, odnosno nakon Barašinovog udaljavanja s pozicije glavnog tužitelja 1. jula 2011. godine, tu dužnost, u skladu s Odlukom VSTV-a BiH, obavljala je zamjenica državnog tužitelja Jadranka Lokmić-Misirača.

Kako je Feni potvrđeno u VSTV-u BiH, javni oglas u vezi sa spomeutim konkursom objavljen je u bh. štampi u petak, a danas i na web-stranici Vijeća www.hjpc.ba i ostaje otvoren 15 dana nakon objavljivanja u službenom glasniku BiH.

Osobe koje su zainteresirane da konkurišu za poziciju glavnog tužitelja BiH mogu dobiti prijavni materijal direktno u prostorijama VSTV-a BiH, u ulici Kraljice Jelene br. 88, Sarajevo, odnosno putem spomenute web-stranice Vijeća.

Kandidati koji su se ranije prijavljivali za bilo koji nivo u sudovima ili tužiteljstvima u BiH po konkursima koje je objavljivalo Vijeće, ne moraju dostavljati drugi prijavni materijal, ali su dužni dostaviti obrazac za mjesto sudije i tužioca i popunjen obrazac izjave o promjenama u statusu.

Kandidati koji se ne nalaze na pravosudnoj funkciji, uz spomenute obrasce, obavezni su dostaviti i dokumente tražene uz prijavni materijal koji nisu stariji od šest mjeseci (prijava o mjestu prebivališta i uvjerenje da se ne vodi krivični postupak), odnosno 12 mjeseci (uvjerenje o državljanstvu i uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti).