BiH
0

VSI: Zakon o konkurenciji BiH ima još slabosti

FENA
Vijeće stranih investitora u BiH (VSI) smatra kako je osnovna slabost Zakona o konkurenciji BiH dugotrajan rok za donošenje odluka i navodi da bi Vijeće trebalo da donosi odluku u prvoj fazi u roku od 60 dana od dana podnošenja prijave o namjeri koncentracije.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak je, međutim, usvojio prijedlog zakona o izmjeni Zakona o konkurenciji BiH kojim je predviđeno da "nakon donošenja zaključka o pokretanju postupka Konkurencijsko vijeće dužno je da donese konačno rješenje u roku do tri mjeseca, ukoliko ovim zakonom za pojedine slučajeve nije određen drugačiji rok". Do sada je ovaj rok bio šest mjesec.

Vijeće stranih investitora također je stajališta da ukoliko je inicirana druga faza, Konkurencijsko vijeće tek tada treba da donosi odluku u roku od dodatnih šest mjeseci od dana donošenja odluke u prvoj fazi.

Vijeće navodi i da bi predložena transakcija trebala biti dopuštena ako Konkurencijsko vijeće nije donijelo odluku u roku propisanom za prvu ili drugu fazu.

Vijeće ističe da je još jedna od slabosti Zakona činjenica da zakon ne daje mogućnost učesnicima koncentracije da odstupe od obaveze da se koncentracija ne smije provesti prije podnošenja prijave koncetrancije ili prije nego što je proglašena kompatibilnom s tržištem od Konkurencijskog vijeća.

Kao jedan od slijedećih koraka Vijeće stranih investitora u BiH preporučuje dopune Zakona o konkurenciji u skladu s evropskom regulativom, posebno u vezi s rokom za podnošenje prijave namjere koncentracije koji sada iznosi osam dana. Prijedlog je da taj rok bude 15 radnih dana, jer u slučaju da je podnosilac prijave strana osoba Konkurencijskom vijeću se moraju dostaviti ovjereni prijevodi ionako brojne dokumentacije koja se dostavlja uz prijavu.

Vijeće stranih investitora u BiH registrirano je u decembru 2006. kao privatno poslovno udruženje na nivou države i ima oko 25 preduzeća članova.

Vijeće je ove sedmice objavilo "Bijelu knjigu" 2007. u kojoj je navelo glavne prepreke za ulaganje u BiH, a koje se odnose na dozvole i procedure, poreze, gradnju, poslovne finansije te trgovinsku politiku.

U "Bijeloj knjizi" je naglašeno i da je BiH daleko na najgorem mjestu u jugoistočnoj Evropi za započinjanje poslovne djelatnosti ili registriranje imovine.

Također je navedeno da je BiH rangirana na otprilike 140. mjestu, te da je samo još 35 zemalja u svijetu u kojima je teže započeti poslovnu djelatnost ili registrirati imovinu nego u BiH.

  • Ako se u obzir ne uzme Bjelorusija, BiH je najgore mjesto u cijeloj Evropi kada se radi o birokratskim i pravnim zaprekama koje poduzetnici moraju prevazići da bi započeli poslovnu aktivnost, navodi se u "Bijeloj knjizi" 2007.

Svrha "Bijele knjige" je da bh. vlastima pruži program prioritetnih reformi kojima bi se pristupilo rješavanju ključnih prepreka ulaganjima, a koje se provesti tokom narednih dvanaest mjeseci.