BiH
41

Vrućine u Pionirskoj dolini: Medvjedi se hlade u bazenima, lav se sakrio u jazbinu

Piše: M. N.
Zbog visokih temperatura stanari Pionirske doline imaju poseban režim ishrane i hlađenja. Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasti meteoalarm za danas, a crveni za sutra, tako da su radnici ove ustanove pripremili sve da olakšaju ove dane životinjama.

Kako nam je rekao Vedad Škapur, veterinar u Pionirskoj dolini, većina životinja se sakrila u hlad i odmara.

"Vodu im mijenjamo tri puta dnevno kako bi bila svježa, a životinje koje se trebaju zalijevati, poput medvjeda, imaju bazen u koji im stavimo vodu i oni sami silaze i kupaju se. Također, one koje konzumiraju zelen, dajemo im više zeleni i dosta voća kako bi imali dovoljno minerala", rekao je za Klix.ba Škapur.

Iako mislimo da afričke životinje vole vrućine, i one su se sakrile u hlad. Kako nam je Škapur rekao, lav se sakrio u svoju jazbinu i ne želi izaći iz hlada. Kada je riječ o metodama rashlađivanja ledom, koje se koriste u drugim zemljama za hlađenje životinja u zoo centrima, u Pionirskoj dolini se to ne koristi jer nema potrebe.

"Životinje se moraju navikavati na led posebnim programom ishrane od malih nogu i on je namijenjen većinom za polarne životinje. S obzirom na to da ih mi nemamo, onda ne koristimo led. Bitno je da životinje imaju kvalitetnu ishranu i vodu 24 sata dnevno", naglasio je Škapur.

Ono što je najvažnij jeste da životinje do sada nisu imale nikakvih posljedica zbog visokih temperatura tako da ih svi znatiželjni građani mogu posjetiti kada požele.