Ljekari pozivaju na oprez
0

Vrućine donijele stomačne i srčane probleme

Piše: N. Jamaković
Sunčano i toplo vrijeme nastavit će se i naredna tri dana u našoj zemlji, potvrdila je za Sarajevo-x.com Asmira Ahmović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema njenim riječima, kratkotrajni pljuskovi su jedino mogući u planinskim predjelima.

"Jutarnje temperature kretat će se u rasponu od 14 do 23 stepena, na jugu do 26, dok će dnevne iznositi od 29 do 38 stepeni. U Sarajevu će biti do 32, u bihaćkoj i banjalučkoj regiji do 35, a u Hercegovini 38 stepeni", precizirala je Ahmovićeva, dodavši kako temperatura mora iznosi 26-27 stepeni Celzijusa.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo su nam rekli da priliv pacijenata nije neuobičajen.

"U protekla 24 sata ukupno smo primili 465 pacijenata. Najviše ih je (40) imalo stomačne probleme, proliv i povraćanje, a žalili su se i na ubode insekata te alergije (30). S pritiskom i srcem probleme su imala 22 pacijenta", rekla nam je prim. dr. Ružica Mitić.

Slično su agenciji "Srna" rekli i u Banjoj Luci.

"U ambulantama porodične medicine je bio uobičajen broj pacijenata za ovo doba godine, dok se u Službu hitne medicinske pomoći najviše javljaju srčani bolesnici i pacijenti sa hipertenzijom", izjavila je toj agenciji glasnogovornica banjalučkog Doma zdravlja Dušica Stanković.

Ljekari preporučuju unošenje dosta tekućine u organizam, ne odjednom puno, već pomalo tokom cijelog dana, izbjegavanje izlaganja suncu, provjetravanje prostorija ujutro...

"Treba piti vodu ili čajeve, a ne zaslađene ili gazirane sokove. Ako ste u stanu, trebate zaštititi prostorije roletnama, dok na otvorenom treba tražiti hlad i ne izlagati se suncu. Hronični bolesnici već znaju da se trebaju pridržavati svega toga i, naravno, redovno uzimati svoju terapiju", rekla je Mitićeva.

Agencija "Fena" je objavila kako izuzetno visoke temperature u Hercegovini u proteklih nekoliko dana negativno utječu na zdravlje građana, a posebno djece, osoba straije dobi, trudnica, hroničnih bolesnika i osoba koje rade na otvorenom prostoru.

Kako bi se izbjegle negativne posljedice po zdravlje građana, iz Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona preporučuju da se izbjegava boravak na otvorenom za vijeme velikih vrućina (između 11 i 18 sati), da izlazak iz hladnog (klimatiziranog) prosora bude postupan; da se izbjegavaju alkoholna pića i kafa, da se jede lagana i probavljiva hrana, da se nosi svijetla i prozračna odjeća te da se koristi krema za sunčanje.