Velentin Inzko u Ljubljani
0

"Vrijeme je da političari pokažu da im je stalo do razvoja BiH"

Sarajevo-x.com
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko danas se u Ljubljani sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Samuelom Žbogarom. Tokom sastanka je razgovarano o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i neprekidnim naporima međunarodne zajednice da učine Bosnu i Hercegovinu funkcionalnom državom koja nezaustavljivo napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je rekao da politička situacija u BiH nije optimalna. Bosna i Hercegovina je ušla u predizborni period i postoje jasne naznake da će u predizbornoj kampanji opet preovladavati nacionalistička i populistička retorika.

Stoga će biti izgubljena još jedna prilika da lokalni političari prezentiraju svoje ideje o načinu na koji ova zemlja može krenuti naprijed.

"Došlo je vrijeme za političare da pokažu kome je istinski stalo do privrede, zdravstvene zaštite i društva u kojem ne vlada korupcija", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EUSR Inzko je izrazio svoj stav da spor tempo reformi u BiH i nedostatak političke volje sprječavaju Bosnu i Hercegovinu u ostvarivanju napretka na putu evropskih integracija.

"Želio bih zahvaliti Sloveniji na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini u njenim naporima da napreduje u procesu euroatlantskih integracija", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

"Nadam se da će Slovenija i dalje promovirati Bosnu i Hercegovinu u NATO-u i Evropskoj uniji. Naravno, računam i na nastavak slovenačkog prisustva na području ekonomije. Izuzetno je važno da Bosna i Hercegovina ne zaostaje za drugim zemljama regiona".