Modul za novinare
0

Vrijednosti evropskih integracija za region JI Evrope

Sarajevo-x.com
Media plan institut i Medijske inicijative organizuju od 6. do 17. oktobra u Sarajevu dvosedmični modul za 13 novinara iz BiH i Srbije. Cilj modula jeste da se novinari upoznaju sa nastajanjem ideje o ujedinjenoj Evropi, trenutnim procesima u Evropskoj uniji i njenom odnosu prema Zapadnom Balkanu, kao i sa aktuelnim trenutkom u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH.

Modul će biti organizovan u trenutku kada zajednicom evropskih država predsjedava Francuska, pa ćemo iskoristiti tu priliku da ukažemo i na značaj i utjecaj ove evropske države u formiranju i razvoju EU. Nakon ovih opštih pogleda na Evropsku uniju i položaj Bosne i Hercegovine prema njoj, pažnju ćemo fokusirati na polje obrazovanja i kulture, što su važne dimenzije evropskog razvoja, ali i značajni prioriteti i motori napretka BiH i zajedničkog života u našem regionu.

Novinari će se tokom modula upoznati sa značajnim legislativnim, privrednim i kulturnih dostignućima kroz razgovor sa relevantnim vladinim predstavnicima i ljudima i organizacijama iz sarajevskog društvenog života. Učesnici modula imaće priliku upoznati se sa autohtonim kulturnim odlikama našeg podneblja, Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine. Nakon toga slijedi produkcioni dio u kojem će polaznici, uz mentorstvo predavača – iskusnog novinara, proizvesti kolažnu radio emisiju sa serijalom priloga, koji će ovu problematiku obraditi sa različitih aspekata i kroz teme koje su navedene. Ovi radovi biće ponuđeni radio stanicama na besplatno emitovanje/objavljivanje.

Projekat podržavaju ambasade Republike Francuske u Sarajevu i Beogradu i Vlada Federacije BiH (Federalno ministarstvo pravde). Za učesnike koji dolaze izvan sarajeva obezbjeđene su stipendije.

Svi zainteresovani za učešće trebaju se javiti na [email protected] (kontakt osoba: Bojana Šutvić) ili na brojeve telefona 033 523 750 / 033 717 840.