Odbijen prigovor IZ BiH
0

Vrhovni sud RS: Banja Luka i RS neće platiti odštetu za džamije

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon revizije ranijih sudskih odluka pred Vrhovnim sudom RS-a odbijen je prigovor Islamske zajednice u BiH, koja je Grad Banju Luku i RS tužila zbog rušenja 16 džamija u Banjoj Luci tokom rata.

Tako su presudom Vrhovnog suda RS-a Grad Banja Luka i Republika Srpska oslobođeni plaćanja odštetnog zahtjeva u vrijednosti 64 miliona maraka. Islamska zajednica u BiH je dužna da na ime sudskih troškova u budžet RS uplati 48.375 maraka, saopćeno je iz Pravobranilaštva RS.

Podsjećanja radi, u novemrbru 2009. banjalučki Okružni sud poništio je presudu Osnovnog suda prema kojoj su Republika Srpska i Grad Banja Luka dužni Islamskoj zajednici u BiH isplatiti odštetu od 64,7 miliona KM zbog rušenja 16 džamija, uvaživši time žalbu tuženih strana.

U presudi je tada navedeno da se žalba tuženih RS-a i Grada Banje Luka uvažava, a presuda Osnovnog suda u Banjoj Luci od 20. februara preinačava se tako što se tužbeni zahtjev tužioca Islamske zajednice u BiH iz Sarajeva da se tuženi obavežu da mu nadoknade materijalnu štetu za uništenih 16 vjerskih objekata u iznosu od 64.762.347 KM odbija kao neosnovan.

Kao obrazloženje se ističe da su "tuženi blagovremeno žalbom osporili prvostepenu presudu zbog povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava".

"Žalbom tuženih osnovano se ukazuje da je prvostepena odluka nepravilna u dijelu koji se odnosi na osnovanost prigovora zastarjelosti potraživanja. Prvostepeni sud odbio je prigovor zastarjelosti potraživanja nalazeći da je zastarjelost počela da teče ukidanjem neposredne ratne opasnosti 19. juna 1996. godine, a da je tužba podnesena 27. oktobra 2000. godine. Prema ocjeni ovog suda, ta odluka utemeljena je na pogrešnoj primjeni materijalnog prava", navodi se u obrazloženju presude.

Presudom Osnovnog suda Banja Luka od 20. februara, RS i Grad Banja Luka trebalo je da IZ BiH isplate odštetu od 64,7 miliona KM zbog rušenja 16 vjerskih objekata na području Banje Luke tokom rata.